fbpx

Milijun i pol kuna u Foši bačeno u vjetar

Gotov je nalaz stručnog povjerenstva o okolnostima vezanima za incident na javnoj rasvjeti u Foši, koji se dogodio 25. srpnja u večernjim satima. Mišljenje stručnog povjerenstva, u čijem sastavu su bili ovlašteni inženjeri elektrotehnike Srećko Stanvicki i Marko Rakvin te Nikola Štokov, kao predstavnik Grada Zadra, jučer je dostavljen gradonačelniku Kalmeti koji ga je u cijelosti prihvatio.

Prošlo je nešto više od mjesec dana od nesreće u zadarskoj Foši gdje je uslijed strujnog udara život izgubila labradorica Kira, a njezina vlasnica Maja Berber tada je lakše ozlijeđena, a ovih je dana zbog cijelog slučaja najavila tužbu. Nesreća se dogodila kada je labradorica tijekom šetnje zagazila mokrom šapom na podnu dekorativnu sijalicu u Foši te uslijed strujnog udara uginula. Očevid je tada na mjestu incidenta obavila zadarska policija koja je utvrdila da je do strujnog udara došlo uslijed prodora vode u rasvjetno tijelo.

Povjerenstvo je detaljno pregledalo sporni dio javne rasvjete u lučici Foša i utvrdilo mogući uzrok incidenta, točnije dva moguća uzroka. Prvi je pronađeni proboj faznog vodiča prema zaštitnom vodiču u spojnoj kutiji ispod 5. svjetiljke (od stepenica prema Foši). Ovim probojem fazni napon (230 V) prenesen je na metalna kućišta svih svjetiljki na ovom kabelskom izvodu. Drugi mogući uzrok, po mišljenju stručnog povjerenstva, je prevelik otpor petlje na poziciji 7. svjetiljke prouzročen oksidacijom spojnih mjesta, propadanjem vodiča i izolacije vodiča.

Preporuka povjerenstva je da se do trajnog i cjelovitog rješenja problema ne uključuje rasvjeta šetnice u Foši te o svemu upoznati projektanta koji je odabrao rasvjetnu armaturu, kako bi kao projektanti mogli predložiti daljnje mjere.

Da podsjetimo, Grad Zadar je u uređenje rasvjete u Foši koja je puštena u rad u ožujku 2009. godine, utrošila 1,5 milijuna kuna pouzdavajući se u renome Philipsa koji je stajao iza cijelog projekta.

 Izvor: Zadarski list