fbpx

Na Ižu i ove godine upisana tri prvašića

Nešto manje od sedam tisuća zadarskih osnovnoškolaca broje zadnje dane ljetnih praznika – u ponedjeljak, 2. rujna, počinje nastava kojom se uobičajeno najviše pažnje na početku pokloni prvašićima.

Iako se u škole na području cijele Zadarske županije ove godine upisalo 82 prvašića manje nego lani, u Zadru će u prve razrede ove godine sjesti gotovo 900 učenika prvih razreda.
– Lani smo u prvi razred upisali 99 učenika, a ove godine imamo 119 prvašića! Ovo je prvi put da škola “Zadarski otoci” ima pet odjela prvih razreda, uobičajeno smo imali tri razreda prvašića – kaže Davor Barić, ravnatelj Osnovne škole “Zadarski otoci”.

I ukupan broj učenika ove škole je veći nego lanjske školske godine: lani je školu pohađalo 711 učenika, a ove godine je upisano 741 djece.

– Imamo neuobičajeno povećanje broj učenika, a to je dijelom zbog doseljavanja ljudi u Zadar. Obitelji se ili doseljavaju ili vraćaju u Zadar, to je vidljivo kod upisa, jer imamo veći broj obitelji koje su doselile na područje Bilog briga i upisale djecu u našu školu. To su obitelji iz Splita, s područja Slavonije ili Bosne i Hercegovine, ali i “povratnici” iz Njemačke ili Engleske – kazao je Barić.

Osnovna škola “Zadarski otoci” jedino na otočnim odjeljenjima, kojih je ostalo samo tri, ne bilježi porast broja učenika – na otocima Olibu i Silbi škola ima samo po dvoje učenika.

Prvašića na ova dva otoka nema godinama, a odjeljenje na Velom Ižu ima 13 učenika od prvog do osmog razreda. Na Ižu su ipak upisana tri prvašića, isto kao i prošle godine.

Rekord u ‘Benje’

Rekordan broj učenika ove godine ima i Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, koja ima najveći veći broj upisanih prvašića.

– Upisali smo 1.190 učenika. Svake godine sve više. Što se tiče prvašića, lani smo ih imali 135, a ove ih je godine 161 – kazao je ravnatelj “Benje” Marko Marin.

Preko tisuću učenika i 134 upisana prvašića ima i OŠ Smiljevac, dok Poluotok posljednjih godina ne bilježi “doseljavanje” obitelji: Osnovna škola Petra Preradovića lani je upisala 83 prvašića, a ove je godine 65 upisanih.

 Izvor: Slobodna Dalmacija