fbpx

Na Virskoj fešti 25.000 ljudi slavilo do jutra

Bakmaz je postao novi vlasnik otoka nakon Crnice, ali je nakon nekoliko godina vladavine kmetovima i seljacima ponudio zemlju na otkup. Međusobni ugovor o otkupu sklopljen je s onodobnih 89 virskih obitelji 13. kolovoza 1908. godine

Velikom i po svome sadržaju impozantnom feštom pod nazivom “Virska noć”, koja je već dugi niz godina središnji kulturno zabavni događaj za vrijeme turističke sezone na otoku Viru, Virani su u utorak svečano obilježili 105. godinu otkupa Vira od veletrgovca Bakmaza.

I ovog se 13. kolovoza naveliko feštalo virskim ulicama, trgovima te uz obalni pojas Jadro. Po procjeni organizatora Općine Vir, virske Turističke zajednice i tvrtke “Vir turizam d.o.”, ovogodišnja je fešta privukla više od 25 tisuća posjetitelja što je dosadašnji rekord. Svečano obilježavanje 105 godišnjice otkupa Vira otpočelo je u jutarnjim satima budnicom zadarske limene glazbe i nastupom mažoretkinja.

U večernjim satima uz veliko mnoštvo okupljenih na prepunom Trgu sv. Jurja, virski načelnik Kristijan Kapović i predsjednik virskog OV Miroslav Glavan zajednički su otkrili spomen-ploču postavljenu na pročelju općinske zgrade u čast i sjećanje na 89 obitelji koje su otkupom zemljišta 1908. godine udarile temelje sadašnje virske samouprave.

Načelnik Kapović je s pozornice pozdravio sve Virane i ostale sudionike fešte te goste među kojima su bili izaslanica predsjednika RH Ive Josipovića Vesna Škulić, saborski zastupnik Jakša Baloević, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gradonačelnici i načelnici Viru susjednih gradova i općina, čelnici Viru gradova prijatelja Garešnice, mađarskog Domborvara, češkog Oslovanya i mnogi drugi.

Izvor: Zadarski list