fbpx

Naši folkloraši na World Folklore Championship

Kulturno umjetnička društva, “Sv. Jeronim” iz Vlašića, KUD “Privlaka”, KUD “Sv. Šime” iz Rtine te KUD “Radovin” nastupit će na svjetskom prvenstvu folklora u Burgas u Bugarskoj.

Četriri folklorna društva: KUD “Sv. Jeronim” – Vlašići, KUD “Privlaka” – Privlaka, KUD “Sv. Šime” – Rtina i KUD “Radovin” – Radovin putuju u srijedu na svjetsko prvenstvo folklora u Burgas, Bugarska (World Folklore Championship 2013).

Nakon što su prošle godine Livio Marijan i Ivica Dundović osvojili zlatnu medalju i nagradu publike na Europskom prvenstvu folklora u Burgasu i stekli pravo sudjelovanja i na svjetskom prvenstvu koje traje do 1. rujna. Na ovom jedinstvenom prvenstvu u svijetu nastupa preko 80 folklornih skupina sa svih pet kontinenata, a četiri KUD-a iz Zadarske županije su po prvi puta na njemu.

Posebnost nastupa u Bugarskoj je i koncert glagoljaških napjeva kojega će održati u dva grada – Nessebaru i St. Vlasu, na kojem će pjevati najzanimljivije glagoljaške napjeve od Istre do južne Dalmacije.

Naši folkloraši nastupit će s tradicionalnim vokalnim pjevanjem sjeverne Dalmacije koje se sastoji od stilova pjevanja: orcanja, starog dvoglasja u varijantama s otoka i zaleđa, pjevanja na bas i dalmatinskog akordskog višeglasja.Izvodit će i tradicionalna kola našeg kraja.

Bit će to prvi koncert takve vrste u Bugarskoj, a nastup če biti izvan konkurencije festivala. Budući da je glagoljica bila prisutna i u najranijoj povijesti bugarske kulture, za ovaj koncert vlada veliko zanimanje u tamošnjoj kulturnoj javnosti. S folklorašima putuje i zadarski etnolog Livio Marijan koji će bugarskoj javnosti predstaviti tu glagoljašku jedinstvenost starohrvatske baštine. U realizaciji putovanja pomogli su Ministarstvo kulture, Grad Zadar i Županija, Grad Pag, Općine Privlaka i Ražanac, turistička zajednica i drugi.

 Izvor: HRT Zadar