fbpx

Položili ispit iz fiskalizacije

Sukladno najavama – od danas nema milosti – inspektori provjeravaju provodi li se fiskalizacija na tržnicama. Prema prvim nadzorima na zadarskoj tržnici može se reći da su prodavači položili ispit iz fiskalizacije.

Iako se možda činilo, zbog poznatog nemilog događaja s početka srpnja, kada je fiskalizacija izazvala tučnjavu na zadarskoj tržnici, kako će upravo u Zadru danas biti pustoš na tržnici – to se nije dogodilo. Na zadarskloj tržnici jutros uobičajena živost i bogata ponuda. Dio proizvođača nabavio je fiskalne blagajne, a dio je ostvario status OPG-a. Inspektore su kažu očekivali:

Čujte, normalno da određeni strah postoji, tko radi taj i griješi. Ako oni žele uvijek vam mogu naći neku pogrešku – priča nam prodavačica nakon susreta s inspektorima.

Na pitanje kako je danas prošla zadovoljno odgovara: ” Fala Bogu – bez problema !”

” Računi su uspješno fiskalizirani čega sam se najviše bojala jer, recimo, kolegica pored mene koja ima isti aparat kao ja nije uspješno fiskalizirala jer nema signala. E, to je najveći problem. Imate pored knjigu koju morate ručno ispisivati ukoliko se u roku od 48 sati ne fiskalizira to. Drugih problema nije bilo. Bili su korektni, nisu našli nikakve nepravilnosti. Nama su dvije kolegice obavile nadzor, napravile zapisnik, a poslije njih, u roku od sat vremena, još su tri puta dolazili po dvoje inspektora pitati jesu li nam bili. I morala sam pokazati čak zapisnik na uviđaj da ih uvjerim da je nadzor obavljen.”

Na pitanje možemo li zaključiti da je danas uspješno položila ispit iz fiskalizacije prodavačica kaže: ” Da jesam, hvala Bogu, ocjena – prolazno! “

” Bili su, napravili su kontrolu, sve je bilo u redu. Bili su korektni ” – kaže o inspektorima još jedan obveznik fiskalizacije sa zadarske tržnice. Sve je kaže štimalo jer, šali se, već mjesec dana vježba na fiskalnoj blagajni.

Prema nekim procjenama oko 10 posto prodavača na zadarskoj tržnici su obrtnici dok ih je 90 posto u statusu OPG-a. Oni koji imaju fiskalne blagajne jako su zabrinuti kako će sve funkcionirati. Smatraju da im fiskalizacija otežava posao jer na vrhuncu sezone, kada najviše prodaju, čekanje računa usporava rad i tjera kupce, a tu su i dodatni troškovi nabave potrebne opreme. Poput predsjednika Udruge hrvatskih tržnica Nike Pervana i na zadarskoj tržnici neki smatraju da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo utvrditi imaju li svi OPG-i za to i stvarno pokriće.

 Izvor: HRT Zadar