fbpx

Pripreme za napad u tijeku? Vojna intervencija SAD-a i saveznika u Siriji je “vrlo izvjesna”?!

Kako je prenio AFP, početkom travnja Turci su zaustavili brod pod libijskom zastavom koji je krenuo iz Sjeverne Koreje i bio pun oružja te gas maski, za koje se vjeruje da su bili namijenjeni Assadovim vojnicima. Objavio je to jedan japanski dnevni list pozivajući se na neimenovani izvor povezan s američkom vojskom, japanskim i južnokorejskim tajnim službama.

Amerikanci vjeruju kako je teret trebao biti iskrcan u Turskoj te kopnenim putem biti prevezen u Siriju. Turci su uhitili kapetana koji je priznao da su teret ukrcali u Sjevernoj Koreji i da je bio namijenjen Siriji.

Prije dva dana i njemački Focus objavio je kako sve više dokaza upućuje na to da je Assadov režim upotrijebio nervni plin nad civilima. Prema Focusu, izraelska tajna služba može povezati napad plinom s Basharom al-Assadom. “Prema izvještajima Izraelaca, upravo Assad je odgovoran za taj napad”, piše Focus dodajući kako su izraelski agenti presreli komunikaciju između sirijskih vojnika tijekom napada. Bivši Mosadov agent rekao je Focusu da analize jasno pokazuju da su zločin počinile Assadove snage.

Kerry: Ne isključujemo mogućnost napada na Siriju

Američki državni tajnik rekao je kako je Amerika uvrijeđena ne samo kukavičkim zločinom nego i pokušajem da se sakriju dokazi…

Američki državni tajnik John Kerry osudio je neospornu uporabu kemijskog oružja od strane sirijske vlade. “Sve upućuje na to da je u Siriji korišteno kemijsko oružje iako vlasti to niječu i uništavaju dokaze”, poručio je Kerry i upozorio kako SAD i saveznici ne isključuju mogućnost vojnog napada na Siriju…

“Imamo dodatne informacije o napadu, zajedno s partnerima ih proučavamo i u narednim danima ćemo ih predstaviti javnosti. Uvrijeđen je naš osjećaj osnovne humanosti i to ne samo ovim kukavičkim zločinom nego i pokušajem da se sakriju dokazi”, rekao je Kerry.

UN-ovi inspektori započinju drugi dan istrage u predgrađu Damaska kako bi utvrdili je li u napadima u Siriji korišteno kemijsko oružje. Jučer ih je u prvom pokušaju zaustavila snajperska paljba, ali su ipak uspjeli razgovarati sa nekoliko žrtava.

“Intervencija SAD-a u Siriji vrlo je izvjesna: Pripreme su kao i prije Iraka”

“Izjave koje se mogu čuti iz Washingtona, Pariza i Londona sugeriraju da se radi o medijskim pripremama baš poput onih prije nego je Zapad zbog također nejasnih optužbi napao Irak”, izjavio je za ruske RIA Novosti Alexei Puškov, ruski dužnosnik, koji vjeruje kako su pripreme za napad već u tijeku “jer niti jedna druga presuda za Assada, osim da je kriv, neće zadovoljiti Zapad”.

Obamu je usporedio s Bushem, a Siriju s Irakom. “Assada su proglasili krivim i prije početka istrage”, dodao je Pushkov koji je uvjeren kako je vojna intervencija u Siriji “vrlo izvjesna”.

Izvor: Index.hr