fbpx

»Tango Libre« pobjednik zadarskog festivala

Svečanom dodjelom nagrada na Forumu jučer je završen 4. Avvantura festival film forum Zadar 2013. Nagradu za najbolju europsku koprodukciju dobio je film Frederica Fonteynea »Tango Libre«. Priča o zatvorskom čuvaru koji u školi tanga upozna ženu koja iz temelja mijenja njegov život osvojila je glasove Avvanturina žirija u sastavu Arta Dobroshi, Krzysztof Zanussi, Dean Šoša i Christian Jeune koji su upravo ovaj film proglasili najboljim filmom festivala.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dijele Nermina Lukač, za film »Eat Sleep Die« redateljice Gabriele Pichler i Sharareh Pasha, za film »Mourning« redatelja Morteza Farshbafa.

Sitthiphon Disamoe i Mateusz Banasiuk dobitnici su nagrade za najbolju mušku ulogu, Disamoe za film »The Rocket« redatelja Kima Mordaunta i Banasiuk za prvi poljski LGBT film »Floating Skyscrapers« redatelja Tomasza Wasilewskog.

Johan Lundborg je za film »Eat Sleep Die« dobio nagradu za najboljeg snimatelja, dok su najbolji scenarij napisale Anahita Ghazvinizadeh i Morteza Farshbaf za »Mourning«. Posebno priznanje je otišlo u ruke glumačkog ansambla filmova »Eat Sleep Die« i »Suicide Shop«.

Najbolji film iz konkurencije prvi i drugi film je »The Cutoff Man« redatelja Idan Hubela, a najbolji film platforme »eye on films« je »Villegas« u režiji Gonzala Tobala. Najbolji kratki film je »A Story for the Modlins« redatelja Sergia Oksmana. Nagradu Tomislav Pintar za izniman doprinos filmskoj umjetnosti dobio je japanski skladatelj Shigeru Umebayashi koji je ujedno bio i posebni gost festivala. Pobjednicima su uručene staklene maraske, rad Bojana Podhraškog iz Muzeja antičkog stakla.

Izvor: Zadarski list