fbpx

U Zračnoj luci Zadar 35.000 putnika: “Imamo šanse za cjelogodišnje dolaske Ryanaira”

U prvih jedanaest dana kolovoza u Zračnu luku Zadar sletjelo je čak 35.000 putnika, što je rast u odnosu na lanjski kolovoz od 25 posto! Zadovoljstvo u Zračnoj luci je to veće što brojke s početka kolovoza pokazuju rast i u odnosu na srpanj, tradicionalno najjači mjesec kada je dolazak zračnih gostiju u pitanju.

– Od 1. siječnja do 11. kolovoza zabilježili smo dolazak 292.187 putnika, što je rast od 27 posto. Prošle godine ukupno smo primili 370.000 putnika, a za 2013. godinu smo planirali slijetanje čak pola milijuna ljudi. Međutim, taj plan ipak neće biti dosegnut, jer po sadašnjim kretanjima do kraja godine je realno očekivati oko 470.000 gostiju ili 100.000 više nego prošle godine, kaže direktorica Zračne luke Katica Pupić-Bakrač.

Tih tridesetak tisuća “manjka”, objašnjava Pupić-Bakrač, uvjetovano je problemima s vizama za goste iz Rusije od kojih je Zračna luka Zadar imala velika očekivanja, te restrukturiranjem u Croatia Airlinesu jer je domaća aviokompanija značajno smanjila broj letova među kojima su i oni za Pariz, Zürich i München.

Inače, niskotarifna kompanija Ryanair je u ovogodišnjim brojkama zadržala visok udio od 66 posto ukupnog prometa, a o izgledima da ta kompanija u Zadar slijeće preko cijele godine, direktorica Pupić-Bakrač kaže:

– Šanse za to postoje, ali ne za ovu godinu, jer je odavno trebalo pokrenuti pregovore o tome. Međutim, da se sada pokrenu pregovori, Zračna luka Zadar bi imala značajne šanse za cjelogodišnje dolaske Ryanaira od iduće godine.

– O komu ili čemu to ovisi?

– To ovisi o udruženom oglašavanju u kojemu sudjeluju Hrvatska turistička zajednica, lokalna županijska i gradska turistička zajednica i gospodarstvo. Oni moraju iskazati želju za sudjelovanje u zajedničkoj promidžbi, sjesti i dogovoriti se oko toga, pa krenuti u pregovore s Ryaniarom. Ja se tomu nadam, vrlo brzo ćemo vidjeti hoće li te nade biti opravdane, zaključuje Katica Pupić-Bakrač uvjerena da bi Zračna luka Zadar s cjelogodišnjim slijetanjima Ryainaira mogla dosegnuti veliki cilj i magičnu brojku od milijun putnika.

Izvor: SD