fbpx

Ako Obama napadne Siriju, Putin bi mogao naoružati Iran!

Amerika će, više u to gotovo nema sumnje, uskoro napasti Siriju. Za lansiranje američkih raketa ne priprema se samo Bašar al Asad, već i – Vladimir Putin.

Ruski vladar bezuvjetno podržava Asadov režim. Rusija je najglasniji, a uz Iran i Kinu najveći saveznik Sirije. S Barackom Obamom će se Putin ovoga tjedna sresti na summitu G20 u Petrogradu.

Uoči sastanka, Putin je Obamu ponovo upozorio da bi napad na Siriju bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a bio čin agresije. Štoviše, Putin je kazao da je i Rusija spremna podržati napad, ukoliko Amerikanci mogu prezentirati uvjerljive dokaze da je Asadova vojska doista koristila kemijsko oružje.

Rusija traži dokaze

Dokazi koje Amerika trenutno nudi Rusima nisu nimalo uvjerljivi. “Ono što su Amerikanci do sada izložili je apsolutno neuvjerljivo. Kada ih pitate da vam daju detaljnije dokaze, onda odgovaraju da je to povjerljivo i da vam ne mogu pokazati te dokumente”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“To nema nikakvog smisla. Zbog čega bi Asadova vojska koristila kemijsko oružje u trenutku kada je u ofenzivi i kada pobjeđuje?”, zapitao se Putin u intervjuu za AP i Kanal 1. “Ako postoje dokazi da je vojska koristila kemijsko oružje, ti dokazi moraju biti prezentirani Vijeću sigurnosti”, dodaje predsjednik Rusije.

Putin će dati Iranu skupi raketni sustav?

Putinu je postavljeno i pitanje kako će Rusija reagirati u slučaju napada na Siriju. “Prerano je da se govori o tome”, kazao je Putin. Međutim, dao je naslutiti da bi u tom slučaju Rusija mogla ustupiti vrijednu vojnu tehnologiju još jednoj zemlji koja je trn u oku SAD-a – Iranu.

Naime, Putin je potvrdio da je Rusija privremeno obustavila izvoz komponenti za obrambeni raketni sustav S-300 u Siriju. No, dodao je i sljedeću, vrlo znakovitu rečenicu: “Ako vidimo da se poduzimaju koraci koji narušavaju važeće međunarodne norme, razmislit ćemo o tome kako ćemo postupati u budućnosti, posebno što se tiče opskrbe određenih regija tako osjetljivim oružjem”.

BBC-jev dopisnik iz Moskve Daniel Sandford tvrdi da je Putin ovom izjavom poslao suptilnu prijetnju SAD-u: ukoliko pokrenete samovoljni napad na Siriju, naoružat ćemo Iran.

Status quo zbog straha od nereda unutar granica Rusije

Zbog čega Putin toliko gorljivo podržava Asadov režim? Dio odgovora na ovo pitanje leži u činjenici da Rusija ima unosne ugovore sa sirijskom vojskom. Također, Rusima ne odgovara jačanje islamističkih skupina u regiji. No, to nisu ključni razlozi, tvrdi Roy Allison u analizi napisanoj za časopis International Affairs.

Puno više nego zbog vanjske, Putin strahuje zbog unutarnje politike, smatra Allison. Predsjednik Rusije predan je održavanju statusa quo zbog toga što strahuje da bi se uskoro mogao suočiti s pobunom i unutar vlastitih granica.

“Bilo koji pokušaj rušenja autoritarnog režima, Putin smatra narušavanjem pravila igre. On shvaća da se do kraja mora boriti protiv domaćih protestnih pokreta, jer ako u bilo kojem trenu spusti gard, mogao bi završiti kao Mubarak”, riječi su neimenovanog ruskog protivnika Putinovog režima kojeg Allison citira u svojoj analizi.

Izvor: Index.hr