fbpx

Amerikanci obučavali bočne strijelce na helikopterima

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u vojarni Zemunik završila je obuka naših instruktora bočnih strijelaca na helikopteru MI-171 Sh. Riječ je o obuci hrvatskih timova instruktora koju su vodili američki instruktori iz Nacionalne garde Minnesote.

Prvi dio obuke proveden je na poligonu Jamadol, pokraj Karlovca, te na helikopterskom strelištu Crvena zemlja kod Knina gdje su polaznici gađali mete uz pomoć NVG uređaja za noćno letenje. Završni dio bio je u bazi Zemunik.

Ubuduće će tako i hrvatski instruktori moći obučavati kako nacionalne, tako i strane pripadnike ratnog zrakoplovstva, jer su postali certificirani instruktori za bočne strijelce na helikopteru Mi-171 Sh. Voditelji obuke bili su hrvatski pilot bojnik Saša Crnec i pukovnik Gary Jorgensen iz Nacionalne garde Minnesote OS SAD-a.

Pukovnik Jorgensen o provedbi obuke izdvojio je visoki profesionalizam i motiviranost hrvatskih timova. Istaknuo je kako je ova vrsta obuke važna za sigurnost helikopterskih posada u operativnim zadaćama.

Moji dojmovi o hrvatskim kolegama su izuzetni i rado bih u budućnosti i dalje surađivao u zajedničkim aktivnostima i misijama s hrvatskim posadama,

rekao je pukovnik Jorgenesen, pohvalivši dobru organizaciju i potporu koju je u obuci osigurala 93. zrakoplovna baza u Zemuniku.

Inače, do sada se u bazi Zemunik ova vrsta obuke i gađanja provodila isključivo za češke i mađarske pripadnike u sklopu tečajeva zajedničkih obuka hrvatsko-čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova prije upućivanja u mirovnu misiju u Afganistan.

 Izvor: HRT Zadar