fbpx

Bolničke čekaonice prazne

Danas nije bilo gužve na odjelima zadarske Opće bolnice i Zadrani su poslušali savjete liječničkog sindikata da zbog štrajka ne dolaze na preglede. Samo su rijetki pacijenti, jutros ipak odlučili doći u bolnici i tražiti npr. vađenje krvi ili liječnički pregled na Otorinolaringološkom odjelu. Našoj novinarki Suzani Dražić jedna je pacijentica rekla da je jutros obavila i mamografiju. Svi oni su primljeni na odjele i liječnici su ih pregledali.

Evo što je za Jutarnji program Radio Zadra kazala Dajana Subić, predsjednica strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Zadarske županije …

” Mi ovaj štrajk ne radimo samo zbog sebe, štrajkamo i za kvalitetniju uslugu našim pacijentima, što mi budemo imali bolje uvjete za rad pacijenti će dobiti bolju uslugu.”

Samo su rijetki pacijenti jutros ipak odlučili doći u bolnicu na naručene preglede:

Pacijentica 1 -“Evo jutros sam otišla u Laboratorij na krvne pretrage i sve je bilo u redu. Obavila sam sve što sam trebala i na transfuziji isto tako .

Pacijentica 2 -“Došla sam na mamografiju, bila sam upisana, napravila sam snimak i nikakvih problema nije bilo.Čak sam i pola sta prije bila na redu nego što sam trebala.”

U zadarskoj Općoj bolnici štrajk protječe kao i u ostatku Hrvatske. Za sada još ne zna točan broj liječnika i sestara koji su se priključili štrajku, ali to bi moglo biti negdje oko 70 posto kao i u ostatku Hrvatske – rekla nam je sanacijska upraviteljica Mirjana Mrčela.

“Glavne operacijske dvorane Kirurgije i Ginekologije rade, tako da ne očekujemo većih problema, pogotovo za hitne slučajeve. Što se tiče dijagnostike i ostalih pregleda, to ćemo za sada odgoditi, ali bolnica je u obvezi pacijente pozvati u najkraćem mogućem roku” – dodala je ravnateljica Mrčela.

Povjerenica zadarske podružnice Liječničkoga sindikata dr. Milka Hoti – Matešić ističe kako je u 7:00 i u zadarskoj Općoj bolnici počeo štrajk.

“Tijekom srpnja, skupljali smo potpise za odbijanje suglasnosti na rad dulji od 48 sati i odziv je bio izvanredan, preko 90 posto liječnika se odazvalo. S obzirom da je tako krenulo smatram da je odziv u štrajku upravo toliki i s time smo zadovoljni” – rekla je dr. Hoti Matešić, te dodala: “Poručujem građanima da za hitna stanja slobodno dođu, neće biti vraćeni, već će biti bolnički obrađeni.”, kazala je doktorica Hoti Matešić u javljanju uživo u Jutarnjem programu Radio Zadra.

Izvor: HRT Zadar