fbpx

Branitelj iz Zadra: Kako mogu biti povlašten kada me raznijela granata?

Najava ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića de će povlaštene mirovine morati pratiti sudbinu proračuna jer se 100 posto financiraju iz budžeta države, revoltirala je hrvatske branitelje. Nisu toliko ogorčeni, kažu, najavom o rezanju mirovina, koliko time što ih se naziva „povlaštenima“, čime ih se svrstava u isti rang s političarima.

– Nije ni prva niti zadnja vlada koja uzima od branitelja, no ono što nam posebno smeta je to što se o nama govori kao povlaštenima. Kako mogu biti povlašten kada me raznijela granata i kako nas netko uopće može staviti u isti rang s političarima? To je za nas prava uvreda i sramota, jer smo mi, za razliku od političara, svoje mirovine krvavo zaradili – kaže Klaudio Vidaić, dopredsjednik zadarske Hvidre. Dodaje kako ih najviše boli kada se omalovažavaju vrijednosti države u kojoj žive.

– Mi smo uglavnom djeca radnika i seljaka i naučili smo na to da nemamo dovoljno. Nekako ćemo preživjeti i bez tih deset posto, samo neka nas se ne trpa u isti koš s političarima – kaže Vidaić.

Slično smatra i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije Jere Zurak, kazavši kako su „povlašteni“ zapravo samo političari, odnosno oni koji samo sjede u Saboru.

– Zna se koje „povlaštene“ treba dirati. To su oni koje sjede i ne rade ništa. Ovom najavom ministar Mrsić zadire tamo gdje ne bi trebao. Da mu nije branitelja, sigurno ne bi niti bio danas na tom mjestu. Kada god im treba pomoć, onda traže branitelje i kada je u pitanju dobro ili zlo – kazao je Zurak.

Dopredsjednik braniteljske stranke Akcije za bolju Hrvatsku (A.B.H.) Mario Maks Slaviček poručuje da njemu prvom oduzmu mirovinu ako će uzimanje „povlaštenih“ mirovina riješiti ekonomske probleme Hrvatske i hrvatskog naroda.

– Ako će oduzimanjem i umanjenjem naših primanja biti nahranjena usta i omogućen dobar život žiteljima Hrvatske, bilježim se sa štovanjem, oduzmite meni mirovinu prvome, ali mi osigurajte posao. Dužnost i zadaća države i administracije jest osigurati uvjete da svaki državljanin živi, radi i bude adekvatno plaćen za svoj rad. To nalažu Ustav, pravda, pravica i zakoni. To vam nalažu kosti mojih prijatelja, jer zbog nas „povlaštenih“ vi ste to što jeste – poručuje Slaviček.

Više od 165 tisuća korisnika povlaštenih mirovina prima prosječnu mirovinu od 3930 kuna, dok prosjek mirovine za obične građane iznosi 2436 kuna. Među povlaštenima najviše je branitelja iz Domovinskog rata, njih gotovo 73 tisuće, s prosječnom mirovinom od 5377 kuna.

No tu je i više od 28 tisuća sudionika Narodnooslobodilačke borbe s osjetno nižim mirovinama, kao i saborskih zastupnika i članova Vlade s osjetno višim mirovinama.

Izvor: Slobodna Dalmacija