fbpx

Dana Milbank o napadu na Siriju: Kakve tajne Bijela kuća skriva od američkih građana?

Dana Milbank, komentator Washington Posta, osvrnuo se na situaciju u Siriji i tajnovitost planova Johna Kerryja i Baracka Obame po pitanju vojne intervencije nakon napada kemijskim oružjem 21. kolovoza. Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

“Neposredno prije nego što sam došao ovdje, primio sam e-mail o jednom sirijskom generalu, ministru obrane, bivšem ministru ili pak pomoćniku ministra, zaboravio sam o kome se točno radi, koji je prebjegao u Tursku”, kazao je Kerry pred vanjskopolitičkim odborom Kongresa. “Doznali smo za jeo nekoliko slučajeva bijega sirijskih dužnosnika zbog straha da će SAD krenuti u akciju”.

Nekoliko minuta kasnije, Kerry je revidirao svoju izjavu: e-mail koji je primio zapravo je bio izvještaj Reutersa u kojem se spominje da je u Tursku prebjegao bivši ministar obrane. “Reuters sada tvrdi da bivši ministar ipak nije prebjegao”, kazao je Kerry. “Tko zna je li se to dogodilo ili nije?”.

Tko zna?

Upravo u tome leži problem sa slučajem koji Obamina administracija gradi oko napada na Siriju.

Državni dužnosnici tvrde da posjeduju neosporne dokaze da je Assad koristio sarin protiv vlastitog naroda. S njima se slažu i zakonodavci, koji o cijeloj situaciji raspravljaju na tajnim sastancima. I dok članovi Kongresa počinju podržavati napad na Siriju, američka javnost ostaje skeptična. Zašto? Možda zato što im Vlada ne želi otkriti svoju malu tajnu.

Prije otprilike jednog desetljeća, javnost je bila, baš kao i danas, upoznata sa slučajem u kojem su i Demokrati i Republikanci bili uvjereni u vjerodostojnost tajnih dokaza. I ispostavilo se da su bili u krivu. Danas, američka administracija od javnosti očekuje da vjeruju njihovim tvrdnjama da su tajni dokazi uvjerljivi te da su njihovi planovi za novi rat solidni. Ali ne žele otkriti nikakve detalje.

Koje su onda procjene za kolateralnu štetu? “Niže od određenog broja, o kojem bih s vama radije razgovarao na zatvorenom sastanku”, kazao je Martin Dempsey zakonodavcima.

Koji je bio odgovor arapskih i muslimanskih zemalja? “Ovo je pitanje o kojem bih radije s vama razgovarao na zatvorenoj sjednici”, kazao je Kerry.

Koje bi mjere osigurale da će vojna akcija biti ograničena? “O tome možemo razgovarati na zatvorenoj sjednici”, kazao je Dempsey.

Kako bi Rusija i drugi sirijski saveznici reagirali na američki napad? “Svi se slažemo da bi se o tom pitanju trebalo raspravljati na zatvorenoj sjednici”, odgovara Kerry.

Ne, ne slažemo se svi s time.

Nije li “odgovarajuće” da američka javnost bude upoznata s čvrstim dokazima o kojima se govori?

Tvrdnje američke administracije protiv Assada možda su točne. Walter Pincus, dugogodišnji dopisnik Washington Posta, rekao mi je da dosad nije čuo za postojanje sumnji među američkim obavještajnim službama, kakve su postojale uoči početka rata u Iraku. Problem je u tome što odbijanje administracije da deklasificira dokaze dovodi do toga da ruski predsjednik Putin sumnja u namjere tajnih službi. Administracija se skriva iza prava na zaštitu “izvora i metoda”, ali jesu li njihovi neprijatelji svjesni kapaciteta Nacionalne agencije za sigurnost, njezinih satelita i sposobnosti presretanja informacija na internetu?

Pincus se zalaže za puštanje u javnost informacija koje opisuju način na koji je sirijska vlast koristila kemijsko oružje, kao i satelitskih snimki koje navodno prikazuju pripreme za napad i lansiranje raketa s teritorija koje kontrolira Bashar al-Assad. Umjesto da objavi te “tajne dokumente”, američka administracija ustraje na tajnovitosti, kao da pokušavaju zaštititi tajno rukovanje svog kluba.

“Top secret/Zatvoreno”, stajalo je na obavijesti o sjednici vanjskopolitičkog odbora Senata u srijedu. Isto je stajalo i na obavijesti o sjednici Odbora oružanih snaga Senata. Na otvorenim sjednicama u utorak i srijedu, dužnosnici su od zakonodavaca zatražili da svoja pitanja sačuvaju za zatvorene sjednice.

Naoružavanje sirijske opozicije? “To zahtjeva raspravu na zatvorenoj sjednici”. Razmjeri mogućeg vojnog napada? “O tome bih radije pričao na zatvorenoj sjednici”. Ima li Hezbollah kemijsko oružje? “O tome trebamo razgovarati na zatvorenoj sjednici”. Bi li se saveznici Sirije ujedinili protiv SAD-a? “O tome nije primjereno razgovarati na otvorenoj sjednici”. Bi li napad naveo Assada da ponovo koristi kemijsko oružje? “Pozivam vas da dođete na zatvorenu sjednicu”.

Na sjednici u srijedu, Kerry je izjavio da “bez sumnje, dokazi pokazuju da je Assadov režim pripremao ovaj napad”. Nakon toga je dodao: “U odgovarajućem okruženju pokazat ćemo vam dodatne dokaze do kojih smo danas došli”.

Nije li “odgovarajuće” da američka javnost bude upoznata s čvrstim dokazima o kojima se govori? Tijekom sjednice Senata u utorak, senator Ed Markey zatražio je od Obamine administracije da “skine oznaku tajnosti s većeg broja dokaza kako bi se mogli predočiti američkoj javnosti i međunarodnoj zajednici”.

Kerry je dodao da je ionako otkrio i previše dokaza te da je to, za sada, “dovoljno”.

On možda misli tako. Ali to nije dovoljno, sve dok američka javnost ne povjeruje u njegove tvrdnje.

Izvor: Index.hr