fbpx

Dva milijuna raseljenih, više od sto tisuća mrtvih: “Sirija je postala velika tragedija ovog stoljeća”

Više od dva milijuna ljudi izbjeglo je iz Sirije, a broj izbjeglica povećao se za čak milijun u posljednjih šest mjeseci, pokazuju službeni podaci Ujedinjenih naroda. Više od 700.000 osoba prebjeglo je u Libanon i Sirija je sada postala zemlja s najviše izbjeglih, prenosi BBC.

“Sirija je postala velika tragedija ovog stoljeća – sramotna humanitarna katastrofa uz patnje i raseljavanje neviđeno u bližoj povijesti”, naglasio je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres.

Više od pedeset posto onih koji su prisiljeni na bijeg iz zemlje su djeca, pokazuju podaci UNHCR-a, a čak tri četvrtine njih su djeca mlađa od 11 godine. Svega 118.000 prebjegle djece u drugim su zemljama uspjeli nastaviti edukaciju, a svega jednoj petini je pružena pomoć u obliku savjetovanja. UN procjenjuje da je u sukobu u Siriji ubijeno više od 110.000 osoba.

Istovremeno, SAD i Francuska i dalje pritišću i ustraju na vojnoj intervenciji u Siriji. Američki Kongres počeo je rad na svojoj verziji ovlasti za uporabu vojne sile u Siriji, budući da postoji zabrinutost da bi Obamin nacrt mogao odobriti napade i na druge zemlje. Podsjetimo, Obamin nacrt, koji je objavljen u subotu, predsjedniku daje ovlasti da koristi oružane snage kako procijeni da je nužno i odgovarajuće u vezi s uporabom kemijskog oružja ili drugog oružja masovnog uništavanja u sukobu u Siriji.

Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Nimitz i ostali brodovi iz njegove borbene skupine upućeni su jučer prema Crvenom moru kako bi bili spremni pomoći SAD-u u slučaju napada na Siriju. Nimitzova borbena skupina, koja uključuje četiri razarača i jednu krstaricu, zasad nema specifične zapovijedi da otplovi u istočno Sredozemlje, ali je na ruti prema Arapskom moru kako bi u slučaju potrebe bila bliže Siriji.

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault predočio je jučer parlamentu dokaze o napadima kemijskim oružjem u Siriji. U dokumentima s kojih je skinuta oznaka tajnosti nalaze se informacije o najmanje tri napada kemijskim oružjem u periodu od travnja do kolovoza ove godine.

Izvor: Index.hr