fbpx

Europska komisija odobrila plan restrukturiranja Hypo Group Alpe Adria banke

Plan predviđa prodaju operativnog dijela, a preostali nezdravi dio bio bi uključen u postupak likvidacije. Bankarska mreža u jugoistočnoj Europi, u koju pripada i hrvatski ogranak, mora biti prodana do 30. lipnja 2015., navodi slovenski poslovni dnevnik Finance

Europska komisija u utorak je odobrila plan restrukturiranje austrijske Hypo Group Alpe Adria banke. Komisija je potvrdila da je plan koji su predložile austrijske institucije sukladan pravilima EU o državnim potporama. Odobravanjem plana Europska komiaija je ujedno potvrdila državnu financijsku pomoć koja je do sada odobrena Hypo Group Alpe Adriji, i dodatnu financijsku koja će vjerojatno biti potrebna pri restrukturiranju, piše slovenski poslovni dnevnik Finance.

Plan predviđa prodaju operativnog dijela, a preostali nezdravi dio bio bi uključen u postupak likvidacije. Ugovor o prodaji austrijske podružnice potpisan je još u svibnju s indijskom financijskom grupom Anadi Financial Holding. Vrijednost transakcije je 65,5 milijuna eura.

Bankarska mreža u jugoistočnoj Europi, u koju pripada i hrvatski ogranak, mora biti prodana do 30. lipnja 2015.

Do završetka prodaje Austrija se obvezala na niz ograničenja u psolovanju, prije svega u nadzoru rizika, kako bi se poboljšala profitabilnost podružnica, odnosno podigla cijena, te kako bi se ograničio mogući utjecaj na narušavanje tržišnog natjecanja, priopćila je EK.

Odobravanjem predloženog plana zaključuje se jedan od najdužih slučajeva primanja državne pomoći od početka financijske krize. Hypo Group Alpe Adria je prvu tranšu pomoći od Austrije primila u prosincu 2008. Od tada je banci višekratno odobravana državna pomoć. Ukupno je banka primila 2,85 milijarde eura kapitala ili kapitalnih jamstava, 300 milijuna eura jamstava za sredstva i 1,35 milijarde eura jamstava za refinanciranje.

Hypo Alpe Adria Bank International je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila 860 milijuna eura gubitka. Lanjski gubitak iznosi 28,1 milijuna eura, a u 2011. je prema izvješću ostvarena neto dobit od 59,1 milijuna eura.

Izvor: Limun.hr