fbpx

Festival književnosti

Od 19. do 21. rujna u Zadru će se održati Festival književnosti – “KaLibar – bestival”. Organizator je Udruga zadarskih pisaca Zapis – koja danas predstavlja program festivala.

U sklopu festivala predstavit će se dvadesetak hrvatskih i regionalnih književnika i glazbenika. Održat će se promocije novih knjiga, književne večeri s nizom renomiranih autora, izložbe i koncerti. Među gostima festivala su i: Kruno Lokotar, Predrag Lucić, Boris Dežulović, Mirjana Dugandžija, Ivo Balenović, Emir Imamović Pirke, Damir Avdić, Mima Simić i mnogi drugi.

KaLibar bestiVal međunarodni je festival kojemu je cilj prikazati najbolje od aktualne književne scene, uz bogat glazbeni i izložbeni program. Program festivala predstavit će radove lokalnog stvaralaštva uz rame s nacionalno etabliranim, a kroz predstavljanje naslova čija prodaja se donira u humanitarne svrhe festival nosi i snažnu društveno odgovornu ulogu.

Ovo je prvi festival takve vrste u Zadru i svojevrsna je kruna rada Udruge. Nakon objavljene knjige kratkih priča i organizacije niza književnih događanja u gradu i županiji, zadarska kulturna scenu nadograđuje se i ovom vrstom umjetničkog izraza i susreta. Rezultat rada Udruge je i ova suradnja s eminentnim hrvatskim književnicima te prilika da grad Zadar i Zadrani uživaju u aktualnim književnim strujanjima. Pisci će tijekom trodnevnog festivala nastupiti u prostoru atrija zadarskog Kazališta lutaka, javnim čitanjima, izložbama i koncertima. Ova vrsta populariziranja knjige i autora nezaobilazan je trenutak u stvaranju nedostajuće urbane kulturne jezgre grada Zadra.

Udruga Zadarski pisci – Zapis – djeluje od 2009. godine i stalan je agregat književnih događanja u Zadru, kao i promotor zadarske književnosti u državi. U četiri godine je realizirala gostovanja mnogih eminentnih hrvatskih književnika u Zadru te objavila knjigu „Samo ti pričaj“ koja je ostvarila niz dobrih kritika.

Izvor: HRT Zadar