fbpx

Fiskalizacija zatvorila 200 radnih mjesta na zadarskoj tržnici

Fiskalizacija na tržnici nije bila potrebna, to se moglo riješiti inspekcijama, ustvrdio pravni zastupnik SSSH i gradski vijećnik s liste Rena Sinovčića, Vedran Uranija na današnjoj konferenciji za novinare.

U gradu Zadru se primjećuje trend pada nezaposlenih, manje od 11 000 osoba je trenutačno bez posla. To se može zahvaliti turističkoj sezoni ali i otvaranju malih tvrtki i obrtništva, tvrdi pravni zastupnik SSSH u Zadru Vedran Uranija. Kazao je i kako je primjena Zakona o predstečajnoj nagodbi spasila više tvrtki od stečaja, ali tom pozitivnom trendu suprotstavlja primjenu fiskalizacije na tržnici i ribarnici. U Zadru je ona dovela do gubitka 200 radnih mjesta, izjavio je Uranija na konferenciji za novinare SSSH:

Štandovi se zatvaraju i taj trend se nastavlja. Šteta, jer sve se moglo riješiti bez fiskalizacije i stoga smo prisiljeni o svemu izvijestiti Europsku komisiju i to ćemo učiniti, a izvijestit ćemo i Ustavni sud RH jer smatramo da to Hrvatskoj nije potrebno, time gubimo radna mjesta. Mi smo za uvođenje reda i rada, posebice mi u Zadru, ali ne kroz fiskalizaciju, to se moglo postići pojačanim inspekcijama – kazao je Uranija, inače gradski vijećnik s liste Rena Sinovčića.

Iz zadarskog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske naveli su i dobre primjere, Kemoplast i Tankerkomerc, Remontno brodogradilište Nauta Lamjana, Benkovačka veletržnica – u kojima su predstečajni i stečajni postupci rezultirali očuvanjem tvrtke i radnih mjesta.

Branko Kokić iz Kemplasta najavio je kako je u tijeku priprema strojeva i pokretanje proizvodnje. Očuvana su 22 radna mjesta, danas je isplata jedne plaće, a početak proizvodnje je najavljen za 1.10. – rekao je Kokić.

Mario Košta podsjetio je na slučaj Nauta Lamjane: To je jedna vrlo pozitivna priča, počeli su nam se vraćati brodari i brodovi, svi su zadovoljni da mi opet radimo- i radnici i lokalna zajednica odnosno općina Kali.

Izvor: HRT Zadar