fbpx

HGSS u Paklenici spasio ozlijeđenog alpinista iz BiH – kamena gromada pala mu na noge

Jučer poslijepodne u NP Paklenica prilikom penjanja, u stijeni Velikog ćuka stradao je penjač iz BiH.

U stijeni u NP Paklenica nešto prije podneva ozlijeđen je 40-godišnji alpinist. On je sa svojim kolegema penjao u stijeni Veliki ćuk, no u jednom trenutku odlomila se kamena gromada koja je pala po penjaču i teško mu ozlijedila noge.

Odah je pozvana pomoć te su se prema stijeni uputili članovi HGSS Zadar koji su se nalazili u Starigradu, a u pripravnost su stavljeni ostali članovi Stanice.

Spašavatelji su se popeli do unesrećenog koji se nalazio u prvoj dužini smjera, pružili mu prvu pomoć i uz pomoć marinerovih nosila spustili do podnožja stijene.

Kako bi zbog težine ozljede i teškog terena neudoban transport znatno pogoršao stanje ozlijeđenog, zatražena je pomoć helikoptera HRZ-a s kojim su došli i letači spašavatelji HGSS-a iz Splita.

Mjesto evakuacije na samom rubu uskog kanjona i blizine stijena, zahtjevali su veliku vještinu posade i letača spašavatelja.

Na dugom užetu ozlijeđeni je najprije izvučen iz kanjona te transportiran do Starigrad Paklenice, a zatim u Zrakoplovnu bazu Zemunik, a potom u zadarsku Opću bolnicu.

Akcija je prvedena vrlo brzo i učinkovite te je završena u 13,50 sati.

Ozlijeđeni je izvan životne opasnosti.

Izvor: Slobodna Dalmacija