fbpx

Hrvatska zbog “Lex Perkovića” tema na kolegiju povjerenika Europske komisije: Kakva nas kazna čeka?

Povjerenica za pravosuđe Europske komisije Viviane Reding upoznala je danas članove Europske komisije s problemom koji joj već neko vrijeme zadaje Hrvatska. Riječ je o tzv. Lex Perkoviću, odnosno nepotpunoj primjeni Europskog uhidbenog naloga.

Na kolegiju, na kojem se okupljaju svi članovi Europske komisije, danas je prezentiran slučaj Hrvatska. Povjerenica za pravosuđe Viviane Reding povjerenike je upoznala sa situacijom oko Lex Perkovića i mjerama koje Komisija ima na raspolaganju kako bi kaznila neposlušnu članicu koja ne primjenjuje europske zakone onako kako je ispregovarala i potpisala. Nakon pisama koje su u Bruxelles uputili premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, u Komisiji i dalje ne znaju kada će Hrvatska promijeniti spornu odredbu Zakona.

“Kao što znate u tijeku su konzultacije s hrvatskim vlastima. Prošloga tjedna primili smo brojna uvjeravanja, i na razini predsjednika Vlade, o namjerama Hrvatske. Konzultacije su sada u tijeku tako da vam danas ne mogu ništa više reći o ovoj temi”, kazala je glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hansen.

A kad će izmjene vladajući ne žele reći. “To vam neću govoriti. Dakle, one će ići u redovnu proceduru. Naravno, kad dođu na red ići će. Ne radi se ni o čemu što se treba dogoditi sutra. Dakle, o tom potom”, kazao je prošli tjedan Media servisu ministar pravosuđa Orsat Miljenić. No, “o tom potom” teško da će zadovoljiti povjerenicu Reding, koja je primila na znanje činjenicu da je Hrvatska voljna zakon promijeniti, ali odmah i postavila novo pitanje: Kada? Dok ne dobije odgovor na to pitanje, u Bruxellesu neće odustati.

“Ovo kršenje europsko prava ide u samu srž pravosudnog sustava. Potpredsjednica Reding s time će upoznati cijelu Komisiju kao i s mogućnostima predlaganja mjera u skladu s člankom 39 hrvatskog pristupnog ugovora”, rekla je glasnogovornica Mina Andreeva.

Izvor: Index.hr