fbpx

Izvedeno 12 složenih operacija strabizma

Vrhunski stručnjak na području dječje oftalmologije prof.dr. Klaus-Peter Boergen petu godinu za redom boravi na Očnom odjelu zadarske Opće bolnice. U suradnji sa domaćim liječnicima operirao je 12-oro pacijenata sa strabizmom. Bila je to prilika da liječnici dobiju edukaciju, a pacijenti sa strabizmom kvalitetno izvedene operacije, koje se u Hrvatskoj rijetko obavljaju.

I edukaciju liječnika, među kojima su bili oftalmolozi iz Slovenije kao i operacije strabizma prof. dr. Boergen napravio je bez novčane naknade, istaknula je voditeljica Oftalmologije zadarske bolnice dr. Suzana Kovačević. Jedna ovakva operacija u prosjeku bi koštala između dvije i pet tisuća eura.

“Kao i svake godine naši su oftalmolozi pripremili pacijente koji su bili čak veliki izazov i za profesora Boergena.Pregledali smo smo veliki broj ljudi,oko 40 pacijenata. Učinjeno je 12 operacija tijekom ovoga tjedna i svi su pacijenti zadovoljni. Imali smo djece,bilo je i odraslih.Većinom su bili iz Zadra, ali bilo ih je i iz Zagreba,Vinkovaca,Osijeka…”

I prof. dr Klaus-Peter Boergen zadovoljan je boravakom u zadarskoj bolnici kao i zainteresiranošću kolega liječnika za edukacijom o strabizmu koji je u oftalmologiji prisutan u 3 do 5 posto slučajeva. Zadovoljan je kaže i postignutim rezultatima operacija među kojima je bilo i kompliciranijih slučajeva.

Dr. Kovačević zahvalila se i sponzorima koji su i ove godine pomogli održavanje ovog tečaja i dolazak prof. Boergena u Zadar s obzirom da je strabizam područje oftalmologije koje je na jedan način zapostavljeno jer je vrlo zahtjevno i teško pa se i malo liječnika odlučuje baviti upravo njime.

Izvor: HRT Zadar