fbpx

Linić najavio : Udruge više neće biti porezne oaze

Sve udruge morat će uskoro podnositi financijska izvješća, a ukoliko se bave komercijalnim djelatnostima na to će plaćati porez, najavljuju iz Ministarstva financija. Udruge su tijekom vremena postale porezne oaze i nije čudo što ih je u Hrvatskoj gotovo 50 tisuća. Najviše se novca vrtilo u nogometnim udrugama, a zadnji takav primjer je 11 milijuna eura vrijedan prijelaz mladog nogometaša Matea Kovačića u Hrvatske u Italiju.

U Hrvatskoj se tijekom godina namnožilo između 40 i 50 tisuća udruga. Bahatim trošenjem novca na lagodan život dosad se bavilo Državno odvjetništvo, a sad će i Slavko Linić. Novim Zakonom o računovodstvu prisilit će udruge da podnose financijska izvješća, što su dosad izbjegavale jer nisu bile predviđene kazne. Sankcije će biti od 100.000 kuna za pravne osobe i 10.000 kuna za fizičke osobe koje upravljaju tim organizacijama. Među njima je i Crkva, za koju se ništa ne mijenja jer je i dosad uredno podnosila financijska izvješća, tvrdi urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

Ministarstvo financija želi red u poslovanju nevladinih organizacija. Sve će morati podnositi financijska izvješća, a u slučaju da se bave komercijalnim djelatnostima, plaćat će porez. Tako će biti oporezivi i milijunski iznosi od prodaje igrača.

Mladi nogometaš Mateo Kovačić posljednja je velika akvizicija, vrijedna čak 11 milijuna eura. No, takve i tolike milijune Dinamovi čelnici više neće moći ubirati bez plaćanja poreza državi.

Izvor: HRT Zadar