fbpx

“Mirotvorac” Putin za New York Times: Milijuni ljudi vide SAD kao zemlju koja se oslanja na sirovu snagu!

Možemo li ruskog predsjednika Vladimira Putina proglasiti trenutno glavnim junakom u svijetu? Ili njegove riječi imaju neko skriveno značenje?

Bivši KGB-ovac uspio je zaustaviti ono što su mnogi pomislili da je neizbježno. Napad SAD-a na Siriju, i zemalja koje se slažu s njihovom ocjenom stanja u Siriji, za sada je zaustavljen. No, Putin nije stao samo na prijedlogu da međunarodna zajednica kontrolira zalihe kemijskog oružja koje posjeduje vojska Bašara al-Asada. Kako bi dodatno upozorio na sve moguće probleme koji bi proizašli u slučaju vojne intervencije u Siriji, Putin se obratio američkom narodu i to putem New York Timesa.

“Nedavni događaji vezani uz Siriju ponukali su me da se direktno obratim građanima SAD-a i njihovim političkim vođama. Važno je to učiniti u vremenima kada je komunikacija između dvije zemlje nedovoljna”, napisao je u uvodu Putin.

Odmah je objasnio kako su odnosi zemalja prolazili kroz različite faze. Napomenuo je kako su bili protivnici u Hladnom ratu, ali i kako su zajedno pobijedili u Drugom svjetskom ratu. “Univerzalna međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi osnovana je s ciljem da se spriječi takve događaja”, objasnio je Putin i nadodao kako su osnivači organizacije shvatili kako sve odluke koje utječu na rat i mir treba donijeti konsenzusom. Upozorio je kako nitko ne želi da UN doživi sudbinu Lige naroda koja je propala jer je nedostajalo pravog utjecaja. “Ovo je moguće ako utjecajne zemlje zaobiđu UN i poduzmu vojnu akciju bez autorizacije Vijeća sigurnosti”, napisao je Putin.

Eskalacija nasilja izvan granica

Kazao je kako bi potencijalni napad SAD-a na Siriju doveo do nevinih žrtava i eskalacije i širenja sukoba izvan granica Sirije. Kao novi problem naveo je i moguće oslobađanje vala terorizma koji bi ugrozio međunarodne napore rješavanja nuklearnog programa u Iranu ali i do problema kod izraelsko-palestinskih odnosa.

“To bi moglo cijeli sustav međunarodnog prava i reda izbaciti iz ravnoteže”, objasnio je ruski predsjednik.

Putin napominje kako se u Siriji rat ne vodi zbog borbe za demokraciju već da je to sukob vlade i opozicije i da se u Siriji nalazi veliki broj ekstremista i Al-Qaedinih boraca. Podsjetio je SAD da su skupine Al Nusru, Islamsku državu Irak i Levant proglasili terorističkim organizacijama a upravo se one bore na strani opozicije.

“Ovo je unutarnji sukob koji se potpaljuje stranim oružjem u rukama opozicije. Jedan je od najkrvavijih na svijetu”, upozorio je Putin.

“Svi trebaju slušati Vijeće sigurnosti”

Objašnjava kako Rusija ne štiti sirijsku vladu već međunarodne zakone te da svi trebaju poslušati Vijeće sigurnosti UN-a i “vjerovati da je očuvanje zakona i reda u ovom turbulentnom svijetu jedan od načina da međunarodni odnosi ne skliznu u kaos”. Podsjetio je i kako je upotreba sile dozvoljena samo kod obrane ili odlukom Vijeća sigurnosti.

“Sve ostalo je neprihvatljivo i smatrat će se agresijom”, poručio je Vladimir Putin.

Napisao je kako nitko ne sumnja da je u Siriji upotrebljen otrovni plin i napominje kako postoje razlozi da vjeruje kako on nije korišten od strane sirijske vojske već oporbenih snaga kako bi se isprovocirala intervencija međunarodne zajednice koje bi na kraju stale na stranu fundamentalista.

“Izvješća da planiraju novi napad, ovog puta na Izrael, ne smiju se ignorirati”, upozorio je Putin.

“Alarmantno je to što je vojna intervencija u unutarnjim sukobima država postala uobičajena za SAD. Je li to u dugoročnom interesu SAD-a? Sumnjam. Milijuni diljem svijeta sve više vide SAD, ne kao model demokracije, već kao zemlju koja se oslanja na sirovu snagu i vrstu koalicije “Ili si s nama ili protiv nas”, napisao je Putin i nadodao da se upotreba sile pokazala besmislenom zbog stanja u kojem se sada te države nalaze. Napomenuo je i kako u tim napadima stradaju oni koji se pokušavaju spasiti, civili.

Raste povjerenje između Obame i Putina

Za kraj je poručio kako svi članovi međunarodne zajednice moraju iskoristiti volju sirijske vlade da svoj arsenal kemijskog oružja stavi pod kontrolu. Podupire interes Obame da nastavi dijalog s Rusijom u vezi Sirije. Pozvao je na održavanje te nade.

“Radni i osobni odnosi s Obamom su obilježeni porastom povjerenja. Cijenim to”, napisao je Putin.

Ne sviđa mu se što je Obama u govoru kazao kako su Amerikanci posebni. Smatra da je opasno poticati ljude da misle da su posebni.

“Mi smo svi različiti, ali kada tražite Boga za blagoslov, ne smijete zaboraviti da nas je sve stvorio jednake”, završio je Putin.

Izvor: Index.hr