fbpx

Mještani Crnog odbijaju pražnjenje cisterni s fekalijama kraj kuća

Poučeni gorkim iskustvom stanovnika Smiljevca, mještani Crnog ne žele ni čuti da se cisterne s fekalijama iz zadarskih crnih jama, zajedno s nesnosnim smradom iz pročišćivača, “dosele” k njima, na područje buduće Gospodarske zone Crno.

Takva je mogućnost javno spomenuta samo dva puta: govorili su o tome nezadovoljni vlasnici kuća uz pročišćivač na konferenciji za novinare Akcije mladih, a potom je u Zadarskom listu Crno spomenuto kao izvjesna lokacija na kojoj će se graditi crpna podstanica kroz koju bi se fekalije puštale u kanalizacijski sustav. To je bilo dovoljno da Crničani unaprijed “začepe nos”!

Odluka za desetak dana

Direktor “Odvodnje” Grgo Peronja potvrdio je da smrad na Smiljevcu nastaje zbog mulja iz crnih jama, ali za Slobodnu Dalmaciju tvrdi da nova lokacija za pražnjenje cisterni još ni izbliza nije određena:

− To još nije određeno i prerano je o tome govoriti, jer se još razmatraju najpovoljnija mjesta za izgradnju crpne postaje. Među njima je i Gospodarska zona Crno, ali to nije definirano. Obavljaju se svakodnevne konzultacije u trokutu Grad Zadar − Odvodnja − Hrvatske vode i tek ćemo nakon tehničke analize vidjeti za koju ćemo se lokaciju odlučiti − kaže Peronja, očekujući da će odluka o tome biti donesena u idućih desetak dana.

Peronja sada tvrdi da se razmatraju najmanje još dvije moguće lokacije koje moraju zadovoljavati neke imovinsko-pravne i tehničke preduvjete. Naime, “fekalce” je moguće prazniti kroz crpnu predstanicu samo u blizini već izgrađenih ili planiranih kolektora i na terenu u vlasništvu Grada Zadra uz odgovarajuću prometnicu. Odatle bi sadržaj cisterni kroz kanalizaciju razrijeđen stizao do pročišćivača, gdje, tvrdi Peronja, više ne bi izazivao smrad, pa ne bi trebalo ulaziti u višemilijunsku investiciju “popravljanja” tehnologije ugrađene u sadašnji pročišćivač.

− Ni ja ni Mjesni odbor Crno o tome ništa ne znamo! Nitko nam ništa nije rekao o izmještanju na područje Crnog, makar ne službeno. Znam da su mještani uzbunjeni, ali nadam se da će Grad Zadar voditi računa o tome da, zajedno s park-šumom na Musapstanu, ostanemo “pluća Zadra”. Takav kolektor kakav je sada na Smiljevcu nije dobrodošao u Crno − kaže Darko Wertheim, predsjednik MO Crno.

Planirano je preseljenje brojnih zadarskih komunalnih poduzeća u Gospodarsku zonu Crno, koja je površinom ogromna i na nju bi se, što se prostora tiče, lako mogla smjestiti stanica za pražnjenje fekalija, ali Crničani bez obzira na to “ni pod razno” ne žele da im se dogodi novi Smiljevac.

Moguće lokacije ‘na rubu grada’

Osim Gospodarske zone u Crnom, u igri su još neke lokacije: vrh Bilog briga i Pudarica, područje uz veliko raskrižje na Putu Bokanjca, te teren na Putu Nina nedaleko od diskonta Plodina. To su “rubni dijelovi” do kojih je gradska kanalizacija stigla. Veličina objekta crpne podstanice, kaže direktor “Odvodnje” Grgo Peronja, ovisi o veličini postrojenja i tehnologiji koja će biti izabrana.

Izvor: Slobodna Dalmacija