fbpx

Neviđene mjere osiguranja u Beogradu: Srpski Gay pride u subotu će čuvati čak 6.500 policajaca

Kako se bliži Parad ponosa u Beogradu tako rastu strasti, a još uvijek je neizvjesno hoće li se ona uopće održati. No, policija je na nogama i osiguravati bi je trebalo čak 6.500 policajaca, što bi bilo najbrojnije angažiranje policije za neki skup u povijesti glavnog grada Srbije!

rbijanski premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade i koordinator službi sugurnosti Aleksandar Vučić dali su zeleno svjetlo da se 28. rujna održi Parada ponosa u Beogradu, objavili su u četvrtak navečer beogradski mediji, no list “Danas” na svojoj internetskoj stranici ne isključuje mogućnost da se, s obzirom na iskustva iz prijašnjih godina, u posljednji čas donese i suprotna odluka. List navodi kako do pozitivne odluke Dačića i Vučića nije došlo ni lako ni jednostavno jer postoje neslaganja partnera u vladajućoj koaliciji.

Već je desetak “patriotskih i pravoslavnih” organizacija poput Dveri, Obraza Naši i Zavetnici najavilo da će održati prosvjedne skupove duž trase mimohoda. Oni će se okupiti već u ranim jutarnjim satima kod Saborne crkve. Svaka od tih organizacija “pokrivat” će po dio trase Ponosa. Danas će se znati hoće li i ovi “kontrapride” skupovi dobiti dozvolu za održavanje..

Kako piše Blic, ukoliko se odluči da će Parade biti, svi ostali skupovi u Beogradu će se otkazati, a već od petka navečer policija će se rasporediti u tri prstena diljem trase šetnje.

Beogradska Parada ponosa započet će, kao i 2010. u parku Manjež, odakle će okupljeni krenuti u šetnju Nemanjinom ulicom. Kod zgrade Vlade Srbije trebali bi skrenuti desno u Ulicu kneza Miloša, kojom će se kretati do raskrižja sa Masarikovom. Kolona će se potom vratiti u park Manjež, gdje će biti održan prigodni program.

Inače, izjava premijera Dačića da “homoseksualci nisu normalni” izazvala je buru i među srbijanskim policajcima, koji su mu odgovorili kako on “potpaljuje vatru” a onda njih šalje da osiguravaju taj skup visokog rizika.

I predsjednik Sindikata policije Lazar Ranitović je uputio otvoreno pismo predsjedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i potpredsjedniku vlade Aleksandru Vučiću, u kojem Dačićevu izjavu smatra neprimjerenom, jer se može protumačiti kao poziv na linč. Zbog toga apelira na premijera da “izbjegava egzibicionizam” te da se ponaša “kao odgovoran državnik”.

Izvor: Jutarnji list