fbpx

Novo Gradsko vijeće burno počelo rad

Tko će gdje sjediti – pitanje je kojim je počela prva radna sjednica zadarskog Gradskog vijeća nakon lokalnih izbora u svibnju. U burnoj raspravi vijećnik Reno Sinovčić ironično predložio uvođenje psiho-testova za vijećnike.

Predsjednik vijeća Živko Kolega odmah je odredio stanku za dogovor predstavnika klubova vijećnika zbog rasporeda sjedenja u velikoj vijećnici. Nakon 20 minutne stanke dogovoreno je da vijećnici s liste vladajuće koalicije sjede lijevo, a oporba desno, dok je Akcija mladih i Lista Rena Sinovčića dobila mjesta u petom i šestom redu. Predsjednik vijeća Živko Kolega najavio je kako će građani uskoro tijek sjednice moći pratiti u živo, prijenos će biti organiziran možda već za iduću sjednicu.

Vi ovdje provodite samovolju – optužio je vijećnik Marko Pupić-Bakrač predsjednika zadarskog Gradskog vijeća Živka Kolegu nakon što je on odbio staviti na dnevni red sjednice raspravu o tome zbog čega grupa građana ne bi mogla nazočiti sjednicama vijeća. Kolega je svoju odluku obrazložio tehničkim razlozima navodeći kako u vijećnici nema dovoljno mjesta za toliko gostiju.

Dobacivanje između Kolege i Pupića Bakrača potaknulo je vijećnika Rena Sinovčića na ironičan prijedlog o uvođenju psiho-testova za građane koji se kandidiraju na lokalnim izborima.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta je raspravu završio ocjenom kako se sjednice gradskih vijeća s razlogom ne održavaju na stadionima već u zatvorenim vijećnicama, a građani svoje zastupnike biraju upravo zato da zastupaju njihove interese unutar vijećnice, smatra Kalmeta.

Gradonačelnika Kalmetu vijećnik HSU-a Duško Vuković upitao je za sudbinu trajektne linije Zadar-Ancona. Učinit ćemo sve da vratimo trajektnu liniju Zadar – Ancona koja će prometovati tijekom čitave godine – odgovorio je gradonačelnik na pitanje o sudbini te važne pomorske linije. Kalmeta dodaje kako će pregovarati i s privatnim brodarima koji bi prihvatili održavati liniju, a najavio je i kako će se u gradskom proračunu pokušati iznaći sredstva za njeno subvencioniranje.

Na aktualnom satu sjednice našao se i problem dijela žitelja Smiljevca. Naime, neki žitelji tog gradskog predjela ovih su dana dobili umanjene račune za vodu i odvodnju zbog problema koji imaju s pročišćivačem, no 20-ak kuna manje račune dobili su samo građani koji žive do ulice Kneza Krbavskog, navela je SDP-ova vijećnica Iva Šestan. Zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić odgovorio je kako je odlukom obuhvaćeno 200-injak domaćinstava što su u gradskoj upravi smatrali realnim.

Iva Šestan: Građani koji se nalaze niti 3-4 metra dalje , plaćaju račune kao što su to činili i prije, sa svim ključnim stavkama. Mislim da ta linija nije dobro postavljena.

Zvonimir Vrančić: Povlačenje granice bit će vrlo teško, gdje god da je stavite bit će nezadovoljnih iza te granice. Onda možete ići od ulice kneza Krbavskog sve do ulice Ante Starčevića gdje ja živim pa bih onda već i ja sam sebe mogao osloboditi plaćanja računa za vodu.

Pred vijećnicima se našlo i izvješće o poslovanju gradskih tvrtki među kojima je najveći gubitaš Sportski centar Višnjik. Gubitak od 2 milijuna kuna, opravdan je visokim troškovima održavanja, skupljim energentima, te manjim zahtjevima za uslugama sportskog centra, izvijestio je pročelnik Jure Zekanović uz komentar da su trgovačka društva lani dobro odradila posao. Također je kazao da se Višnjik od 1. studenog plinoficira, pa će troškovi biti manji.

Klub vijećnika SDP-a smatra da u zadarskom “Vodovodu” kao i u mnogim drugim gradskim tvrtkama ima višak radnika, ali manjak kvalificiranih stručnjaka. Vijećnici su zadovoljni izvješćem tvrtke “Nasadi”, ali ne i ostavkom direktora Hrvoja Grdovića. Ima li to veze s dogovorom HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, pitao je Josip Vlahović. Nema, politikanske pozadine iza njegove ostavke, komentirao je dogradonačelnik Vrančić, a Hrvoje Grdović, kako je ostavka njegova osobna.

Dino Perović, direktor EKO-a za uspostavu županijskog centra za gospodarenje otpadom bio je prozvan zbog iznimnog troška za intelektualne usluge edukativnu kampanju – ukupno 180 tisuća kuna.

Idućega tjedna potpisuje se s Fondom ugovor težak 2 i pol milijuna kuna za izradu zadnjih dokumenata – za projektiranje 4 pretovarne stanice. Sredinom iduće godine objavljujemo natječaje za izvođače radova. Planirali smo s gradnjom započeti 2015., a do 2017. otvoriti Centar za otpad, čime se odlagalište Diklo konačno zatvara – najavio je Perović

Novi Bokanjac je za svake jače kiše potpuno poplavljen, ljudi tamo žive sve lošije – ustvrdio je SDP-ov vijećnik Erol Gaši na aktualnom satu, a upozorio je i na činjenicu da u Petrčanima ulice nemaju imena već su razvrstane po brojevima što i domaćima i turistima otežava snalaženje. Mjesni odbor treba predložiti nove nazive ulica, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić a kanalizacijski sustav za Novi Bokanjac je pred ishođenjem lokacijske dozvole navodi.

HNS-ove gradske vijećnice Ljiljana Klarin i Vesna Sabolić smatraju kako je nužno poboljšati uvjete rada na gradskoj tržnici , te urediti obližnji prostor pod bedemima, a HDZ-ova Marija Pletikosa predlaže da se jedno od gradskih dječjih igrališta u suradnji s Volonterskim centrom uredi za djecu s potrebama u razvoju, kako bi se lakše socijalizirala i igrala u sigurnom okruženju. Na aktualnom satu je inicirala je i osnivanje gradske posudionice medicinskih pomagala.

Izvor: HRT Zadar