fbpx

Okolišna dozvola do konca godine, lokacijska na proljeće

Po dugo usklađivanom Pravilniku u trećoj zoni sanitarne zaštite voda dopušta se izgradnja centra za gospodarenje otpadom uz osiguranje zaštita od prodora oborinskih voda. Takvo rješenje omogućava nastavak ishođenja dokumentacije za gradnju budućeg županijskog centra za preradu otpada zapadno od Biljana Donjih

Županijska skupština na sljedećoj će sjednici donijeti konačnu odluku o zaštiti izvorišta pitke vode unutar slijeva Bokanjac-Poličnik. Riječ je o izvorištima vode Jezerce, Oko, Boljkovac i Golubinka.

Naime, Pravilnikom o uvjetima za utvrđivanju zona sanitarne zaštite izvorišta, koji je temeljem Zakona o vodama donio ministar nadležan za vodno gospodarstvo, propisuju se uvjeti i način utvrđivanja područja sanitarne zaštite izvorišta i drugih ležišta voda koja se koriste, ili su rezervirana za javnu vodoopskrbu.

Zaštitne zone izvorišta

Osnova za donošenje odluke o zaštiti izvorišta je elaborat zaštitnih zona izvorišta, a takav elaborat Zadarska županija naručila je od Hrvatskog geološkog instituta upravo za navedeni sustav Bokanjac-Poličnik.

Hrvatske vode su dale pozitivno obvezujuće mišljenje na ovaj elaborat i dostavile ga Zadarskoj županiji, nakon čega je župan osnovao povjerenstvo za pripremu nacrta odluke o zaštiti izvorišta, u koje se, pored predstavnika Županje, imenuju i članovi iz ministarstva nadležnog za vodno gospodarstvo i Hrvatskih voda. Župan Zrilić u povjerenstvo je imenovao Zorana Šikića, kao predstavnika Županijske skupštine, Anitu Jeremić, iz Ministarstva poljoprivrede, Olivija Meštrovića, Darija Ivankova, Daniela Segarića, Zdravka Brajkovića te Niccoletu Berović iz zadarskog Vodovoda.

Upravo je izvorište Oko, koje se nalazi unutar slijeva Bokanjac-Poličnik bilo sporno u nastavku procedure oko dobivanja pozitivnog mišljenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode za budući Centar za preradu otpada Zadarske županije pokraj Biljana Donjih.

Naime, staro trasiranje ponora u Biljanama Donjim ukazalo je na izrazito brze krške tokove, dok su nova trasiranja iz jedne bušotine i jedne otvorene pukotine sa same lokacije ukazala na podzemnu vezu s izvorom Oko i brzinom od oko 2,5 cm/s. Ova su posljednja trasiranja izvedena u razdoblju relativno niskih razina podzemnih voda. Zbog spoznaje kako podzemne vode dalje od Oka struje prema Boljkovcu, vjerojatno dijelom i ponekad i prema Jezercu prema Golubinki, potreban je oprez pri korištenju ovog prostora. Dakle, pri gradnji budućeg Centra za gospodarenje otpadom potrebno je osigurati apsolutnu nepropusnost cijelog kompleksa prema krškim podzemnim vodama i, po mogućnosti, evakuaciju iz sustava svih otpadnih voda, smatraju u Hrvatskom geološkom institutu.

Treća zona sanitarne zaštite voda

Na temelju hidrogeoloških radova u krškom slivnom području Institut je, također utvrdio stupnjeve opasnosti od onečišćenja i utvrdio četiri zone sanitarne zaštite izvorišta pitke vode slijeva Bokanjac-Poličnik. U treću zonu ograničenja što podrazumijeva ograničenje i nadzor spada i vodocrpilište Oko.

Dakle, u blizini ovog vodocrpilišta zabranjeno je skladištenje i odlaganje otpada, gradnja odlagališta otpada, osim sanacije postojećih, odnosno njihovog zatvaranja. Nadalje, ne smije se graditi cjevovod za transport tekućina koje mogu izazvati onečišćenje voda, kao ni benzinske postaje bez spremnika s dvostrukom stijenkom. Zabranjene su, također sve vrste podzemnih i površinskih eksploatacija mineralnih sirovina, osim mineralnih voda.

Tako se u trećoj zoni dopušta izgradnja centra za gospodarenje otpadom, ali pod uvjetima da su za lokaciju centra provedeni detaljni vodoistražni radovi, da je lokacija centra izvan poplavnog područja te da je osigurana privremena i trajna zaštita od prodora oborinskih voda.

Tijekom rada budućeg centra, također treba provoditi stalnu pojačanu kontrolu emisija otpadnih voda i vodonepropusnosti svih građevina u sustavu centra.

 Izvor: Zadarski list