fbpx

Pljesak za plesače

Mia Zalukar s predstavom “Something old”, Deana Gobac s predstavom “Sentimentalno unatrag”, Roberta Milevoj s predstavom “Opet Roberta”, Ana Marija Bogdanović s predstavom “Udar” i Bruno Isaković s predstavom “Zaziv” koreografi su i plesači koji su nastupali u ponedjeljak na drugoj večeri ovogodišnjeg Monoplaya, jedinog hrvatskog festivala solo plesa. Program je uključivao i koncert Miodraga Gladovića, koji je nastao u koprodukciji s muzičkim salonom Kulture promjene.

Prva je nastupila Mia Zalukar nastojeći plesom odgovoriti na pitanje zbog čega postoje zečevi. Jesu li oni prisutni i preispituju li svoju svrhu ili su tu samo da prekriju ljudsku glupost, upitala je indirektno, pokretom, gestom, Mia publiku.

Druga je nastupila Deana Gobac koja je potražila plesne odgovore na pitanje što to tjera “sentimentalnu” balerinu na plesanje? Svjetlo? Glazba? Koliko će još moći? Plesati ili ne plesati? Otići dostojanstveno, u snazi ili prikazati neminovno nestajanje baletne forme? Brojna pitanja na koja je Deana nastojala odgovoriti svojom koreografijom radnog naslova Stara balerina. Iako samoironična, Deana je svojom predstavom pokazala da je daleko od otpisa. Naprotiv, savršeno uvježbanim pokretima, posebice u dijelu citata iz klasičnih baletnih predstava: Labuđeg jezera, Đavo u selu, Balade koje donosi vjetar, Pjesme ljubavi i smrti i Ne hodi po travi, padaju anđeli, Deana se prisjetila svoje uspješne karijere u HNK, zasluživši i više nego opravdano snažan pljesak.

Izvor: Zadarski list