fbpx

Počinju radovi u Perivoju Vladimira Nazora

U sklopu projekta ”Zeleni otoci“, financiranog unutar IPA prekograničnoga programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007.- 2013., u ponedjeljak, 9. rujna 2013. godine, započinju građevinski radovi u Perivoju Vladimira Nazora. Radovi će trajati 2 mjeseca, a njihova ukupna vrijednost iznosi 615 tisuća kuna.

Najzahtjevniji dio radova odnosi se na saniranje pješačkih staza koje uključuje izgradnju oborinskih kanala koji će spriječiti daljne odnošenje šljunka sa staza, ugradnju kamenih pragova i rubnjaka na usponima pješačkih staza te mjestimičnu ugradnju kamenih rubnjaka na ravnim dijelovima pješačkih staza. Sanacija pješačkih staza također uključuje i saniranje starog kamenog zida na vježbalištu, kao i iskop upojnog bunara i kanala, zajedno s ugradnjom plastičnih cijevi zbog odvodnje vode iz oborinskog kanala u upojni bunar. Ribnjak, koji je zaštitni znak Perivoja, bit će očišćen te će se u njega ugraditi nova jača crpka za cirkulaciju vode.

Bit će nabavljeno, i na dvjema lokacijama postavljeno, vanjsko vježbalište za odrasle koje će sadržavati paralelne prečke, daske za istezanje te sprave za istezanje nogu. Jedan zakorovljeni dio Perivoja će biti raskrčen i poravnan te će se na njemu postaviti dječje igralište s ljuljačkom, toboganom, njihalicom za dvoje, klackalicom, vrtuljkom, penjalicom, pješčanikom te gumenom podlogom za sigurnost djece. Ideja za postavljanje dječeg igrališta proizašla je iz želje da roditelji sa svojom djecom uživaju u prirodi u centru grada.

Završno, bit će postavljen vatrogasni hidrant i priključen na postojeću hidrantsku mrežu te će tako biti omogućena brza i učinkovita reakcija u slučaju požara u parku. Isti hidrant bit će moguće koristiti i za navodnjavanje cvjetnih gredica za vrijeme ljetnih suša.

Projekt “Zeleni otoci”, na području Republike Hrvatske vrijedan 313.939,95 EUR, zajednički provode Javna ustanova Natura Jadera, Zadarska županija i Grad Zadar s ciljem poboljšanja kvalitete života kroz promociju okoliša, putem zajedničkih aktivnosti očuvanja i zaštite prirode Zadarske županije i Unsko-sanskog kantona.

 Izvor: HRT Zadar