fbpx

Pred gradskim vijećnicima konačan plan uređenja Novog kampusa

Gradsko vijeće bi u petak 6. rujna trebalo odobriti konačne izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja bivše vojarne Franka Lisice.

Grad Zadar ostvaruje preduvjete za realizaciju najvećeg gradskog znanstveno-kulturnog projekta: izgradnju Novog kampusa Sveučilišta. Temelj izmjena je idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje Sveučilišne knjižnice. Sveučilištu su podsjećamo, odobrena sredstva za izgradnju prve faze Novog kampusa i multimedijalnog centra s knjižnicom, i to iz strukturnih fondova i kredita Europske investicijske banke. Manjim izmjenama urbanističkog plana vijećnici bi trebali odobriti prenamjenu pojedinih objekata unutar kampusa. Knjižnica će zauzimati 18 tisuća metara četvornih, a funkcionirala bi unutar sveučilišnog Centra novih tehnologija. Zadarska županija je taj Centar nominirala prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova kao jedan od četiri razvojna projekta od gospodarskog značaja za regiju.

 Na dnevnom redu sjednice u petak je i izrada Urbanističkog plana uređenja zone Višnjik, gdje bi iznad bivših terena tvornice Bagat, u ulici Nikole Tesle, mogla uskoro niknuti nova stambena zgrada. Izrada plana je preduvjet za komunalno uređenje stambene zone manje gustoće, navodi se u prijedlogu, a sve troškove izrade UPU-a snosit će tvrtka SIGMA CENTAR d.o.o. iz Zagreba koje je iskazala zanimanje za ulaganje u tu gradsku zonu.

Vijećnici će odlučivati i o sredstvima za funkcioniranje stranaka. Podsjećamo da su vijećnice u ovom poslu bolje plaćene: mjesečna naknada za pojedinu zadarsku vijećnicu iznosi tisuću 503 kune mjesečno, dok će vijećnik dobivati tisuću 367 kuna naknade. HDZ i SDP u novom sazivu imaju po tri vijećnice, HNS dvije te HSP Ante Starčevića jednu. Najavimo još samo kako će jedna od važnijih tema sjednice u petak biti polugodišnje izvršenje gradskog proračuna koji je prema objavljenim materijalima ostvaren u iznosu od 40 posto, a govorit će se i o preoblikovanju NK Zadra.

 Izvor: HRT Zadar