fbpx

Predstava za male koja se sviđa i velikima

U srijedu je u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana premijera predstave Sasvim sam popubertetio nastale u suradnji zadarske kazališne udruge »Igrajmo se« i Glumačke radionice HNK Zadar u režiji Žane Bumber.

Predstava Sasvim sam popubertetio u središte zbivanja stavlja adolescente, njihove školske, kućne, ljubavne, egzistencijalne probleme… zapravo tematizira razvoj djeteta u pubertetski osjetljivoj dobi. Predložak za predstavu bila je knjiga Sanje Pilić, autorice koja u svom književnom opusu broji više od 25 knjiga za djecu i mlade. Knjiga po kojoj je rađena predstava proglašena je najboljom knjigom 2007. godine, a autorica je dobila nagradu Grigor Vitez te je odlikovana Redom Danice Hrvatske za posebne zasluge u prosvjeti i kulturi. Publika je, prekjučer navečer, u HNK-u Zadar, brojila uglavnom djecu i adolescente koji su glasnim smijehom i do posljednjeg mjesta ispunjenim gledalištem bez zadrške svjedočili o uspjehu predstave. Roko Brkić, Ena Cupać, Zlata Granić, Antonia Gagić, Ivana Sinovčić, Jakov Goić, Matija Šango Šimurina, Vinko Radovčić i Žana Bumber, glumačka postava predstave Sasvim sam popubertetio uigrano je posjetiteljima zadarskog teatra, ne samo približila poremećaje u prehrani, depresije, prve ljubavi, život u disfunkcionalnim obiteljima te, među ostalim, i probleme s ocjenama, već ih i educirala po spomenutim pitanjima, što je uostalom i bio primarni motiv nastanka predstave.

Najbolji način približavanja određene materije djeci bio je i ostao kroz igru, zabavu, putem TV emisija, filmova ili predstava, što su autori itekako znali pripremajući premijeru. Objašnjavajući na suptilan, nenametljiv način što sve može prouzročiti bulimija, prejedanje ili kako izgledaju anoreksične osobe, Bumber je, usporedno s odigravanjem scene na pozornici, na velikom ekranu iza glumaca puštala razne slideove, primjerice anoreksičnih i pretilih osoba, izazivajući snažne reakcije okupljenih mališana i mladeži, promišljeno ih potičući da ne krenu stopama protagonista sa slika.

Dozirajući prikazivane slideove, nastojeći postići optimalan omjer zabavnog i edukativnog materijala Bumber je, ne samo, naučila mlade nešto novo, već im svakako olakšala i školske dane, omogućivši im čitanje jedne lektire manje.

 Izvor: Zadarski list