fbpx

Pripreme za napad: Borbena flota nosača aviona “USS Nimitz” zaplovila prema Siriji

Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Nimitz i ostali brodovi iz njegove borbene skupine upućeni su prema Crvenom moru kako bi bili spremni pomoći SAD-u u slučaju napada na Siriju, kazao je anonimni izvor iz SAD-a Reutersu.

“Radi se o raspoređivanju sredstava kako bi bila na raspolaganju u slučaju da dođe do napada” kazao je dužnosnik Reutersu te dodao da zasad nije poznato kada će brodovi stići do Crvenog mora.

Nimitzova borbena skupina, koja uključuje četiri razarača i jednu krstaricu, zasad nema specifične zapovijedi da otplovi u istočno Sredozemlje, ali je na ruti prema Arapskom moru kako bi u slučaju potrebe bila bliže Siriji.

Dosad je nosač, kao i ostatak flote, bio pozicioniran u Indijskom oceanu, gdje je pružao pomoć američkim operacijama u Afganistanu te se uskoro trebao vratiti u SAD.

“Američka intervencija u Siriji ujedno bi bila i podrška al-Qaidi i njezinim pristašama”

Sirijski zamjenik ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad izjavio je u razgovoru za BBC kako bi bilo kakva vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država u Siriji značila i “potporu al-Qaidi”. Dodao je i da su kemijsko oružje u napadu 21. kolovoza koristile pobunjeničke skupine koje naoružava SAD, a ne vojska Bashara al-Assada.

Podsjetimo, američki glavni tajnik John Kerry jučer je izjavio kako SAD posjeduje čvrste dokaze da je smrtonosni plin sarin u napadu koristio Assadov režim, dok je Obama kazao da je SAD spreman za intervenciju te da samo čeka odobrenje Kongresa.

“Bilo kakav napad na Siriji ujedno je i potpora al-Qaidi i njezinim pristašama”, kazao je Mekdad te dodao da će intervencija dovesti do još veće mržnje prema Amerikancima i destabilizacije cijelog Bliskog istoka. Dodao je i da je činjenica da Obama traži dopuštenje Kongresa za napad dokaz da nije pomno razmotrio sve moguće posljedice intervencije.

“To, ipak, ne mijenja ništa budući da je Obama odlučan da krene u napad”, dodao je. Zaključio je i da će Kongres svoju odluku bazirati na tome hoće li intervencija u Siriji “služiti interesima Izraela”

Američki kongres će odobriti napad na Siriju?

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame nastavlja prikupljati podršku članova Kongresa u vezi s pokretanjem vojnog napada na režim Bashara al-Assada, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Sam predsjednik Obama je u nedjelju telefonom razgovarao s pojedinim članovima Kongresa. Očekuje da će i u narednim danima, do zasjedanja Kongresa 9. rujna, biti u stalnom kontaktu s članovima Kongresa kako bi dobio podršku za napad na Siriju.

Američki mediji prenose da je i zamjenik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden razgovarao s pojedinim članovima Kongresa kako bi osigurao njihovu podršku za napad na Siriju. Također, pretpostavlja se da je tim predstavnika Nacionalne sigurnosti Bijele kuće održao niz tajnih sastanaka s pojedinim članovima Kongresa u cilju osiguranja podrške za vojnu intervenciju protiv Sirije.

S druge strane, u Kongresu SAD-a postoje vrlo različiti stavovi u vezi s mogućom vojnom intervencijom u Siriji jer pojedini članovi odobravaju napad, dok neki tvrde da bi napad samo mogao nanijeti štetu imidžu SAD-a u svijetu. Pojedini demokratski članovi Kongresa otvoreno se protive napadu na Siriju, dok neki republikanci smatraju da “ograničena intervencija”, o kojoj je Obama govorio ranije, nije dovoljna i ne bi uspjela zaustaviti Assadov režim da napada vlastiti narod.

Ipak, diplomatski krugovi navode da će Kongres vjerojatno odobriti napad na Siriju jer većina kongresnika vjeruje da bi SAD napadom na sirijski režim poslao snažnu poruku Iranu i Sjevernoj Koreji da “ne smiju koristiti opasno nuklearno oružje”.

Izvor: Index.hr