fbpx

Režirana najezda na gradsku vijećnicu

Pet građana zainteresiranih za preoblikovanje NK “Zadar” htjelo je uživo pratiti prošlu sjednicu Gradskog vijeća, ali im je predsjednik Živko Kolega pismeno odgovorio da za to nema tehničkih uvjeta. Tih istih pet ljudi, među kojima su bivši igrači NK “Zadar” Marin Galac i Marinko Paleka, iz načelnih će razloga obnoviti svoj zahtjev i uoči iduće sjednice, bez obzira na njezin dnevni red.

– Oni su zaslužili biti među prvima koji će pratiti sjednice, ti ljudi se bore protiv totalitarizma, za demokratska prava građana! Kako sada stoje stvari, gradska će uprava popustiti jer predstavnička tijela građanima moraju osigurati pravo da uživo prate njihov rad. U protivnom ćemo obavijestiti GONG i Javno pravobraniteljstvo. Pa nebulozno je da predstavnici nacionalnih manjina mogu sjediti na Gradskom vijeću, a građani Zadra ne mogu, kao da su građani drugog reda. Za njih ne tražimo veća, nego ista prava koja imaju i nacionalne manjine – kaže Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih.
Može i na stadionu

Pupić Bakrač dodaje da sada u Gradu tvrde da je interes građana ogroman, te da mu je pročelnica Ureda Grada Mirjana Zubčić najavila da će “prije iduće sjednice GV-a biti održan sastanak klubova i nezavisnih vijećnika radi dogovora oko načina praćenja sjednica od strane građana”.

Na prošloj je sjednici Reno Sinovčić konstatirao da je vijećnica premala pitajući se “što bismo učinili da to sutra zatraži 150 građana”, dok je gradonačelnik Božidar Kalmeta bio mišljenja da su “gradski vijećnici predstavnici građana i tu su da štite njihove interese, a u protivnom bi se sjednice gradskih vijeća održavale po stadionima”.

Je li interes građana baš golem i je li opravdan strah od njihove iznenadne “najezde” u gradsku vijećnicu?

– Upravni odjel za gradsku samoupravu i opće poslove do sada preko mjesnih odbora nije imao ni usmenih ni pismenih zahtjeva građana za praćenje sjednica Gradskog vijeća – kaže pročelnica Dolores Grdović Kalmeta.

No, to još uvijek ne znači da interes građana neće odjednom eksplodirati, i to baš pred iduću sjednicu GV-a, jer nekolicina HDZ-ovih predsjednika mjesnih odbora svjedoči kako su proteklih dana dobili zadatak da gradskoj upravi dostave – “popis građana zainteresiranih za praćenje rada Gradskog vijeća”! Odrade li savjesno svoj “posao”, moglo bi biti 150 zahtjeva.

Tako bi cirkuske akrobacije lokalnih predstavnika naroda gradsku vijećnicu zaista učinile pretijesnom, dok bi u slučaju preseljenja sjednice na stadion, zaprijetila ozbiljna opasnost da se na njoj pojavi više građana nego na nogometnoj utakmici.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Internetski prijenos

Prošla sjednica Gradskog vijeća Zadra počela je pauzom na kojoj su “parlamentarci” donosili jednu doista dramatičnu odluku: tko će od njih gdje sjediti u gradskoj vijećnici!? Ispalo je: HDZ-ova koalicija desno, SDP-ova lijevo, Akcija mladih u petom, nezavisni Reno Sinovčić i Vedran Uranija u šestom redu, a prvi red je predviđen za goste i pročelnike-izvjestitelje. Od iduće sjednice najavljuju se internetski prijenosi sjednica Gradskog vijeća, pa “zainteresiranim građanima” preostaje samo uključiti kompjutor. Ako se ukućani dogovore tko će gdje sjediti i ako im je do cirkusa.