fbpx

Roditelji iz Debeljaka uporni – neće učiteljicu; Usamljeni glas: A kakvi su drugi nastavnici?

– Učiteljicu Anku Sekulu poslali smo na provjeru radne sposobnosti. Vidjet ćemo što kažu liječnici specijalisti, da li ona može raditi posao učiteljice – kazao je ravnatelj OŠ Sukošan Branimir Peričić u ponedjeljak poslijepodne roditeljima učenika područne škole u Debeljaku.

Peričić se sastao sa roditeljima prvašića kako bi ih pokušao umiriti nakon što je, prema nalazu Marija Rogača iz Odjela za stručno-pedagoški nadzor Agencije za odgoj i obrazovanje, učiteljica Sekula vraćena na posao u školu u Debeljak. Ona je još uvijek na bolovanju, no povratak na nastavu joj je tim nalazom osiguran. Kako je poznato, roditelji su tražili da ona više ne predaje u Debeljaku, gdje navodno godinama loše radi, te su na početku školske godine odbili slati djecu u školu.

– Ne mogu ja učiteljicu premjestiti. Njezino radno mjesto je u Debeljaku. Na vaše pitanje da li je ona dobra učiteljica iskreno ću reći da nije. Ona je loša učiteljica. Ali sustav je takav da će trebati vremena da utvrdimo sve činjenice. Ona će se uskoro vratiti na posao, a procedura će potrajati – kazao je ravnatelj okupljenim roditeljima, dodajući da će Sekula u učionici imati intenzivan nadzor.

Roditelje, nezadovoljne sporošću sustava i osobito nemogućnošću da dokažu ono na što godinama upozoravaju, je zanimalo što znači pojačani nadzor, jer je i do sada provođen bez rezultata.

– I lani je imala mjeru intenzivnog nadzora, a u razred joj je u cijeloj školskoj godini pet puta došla pedagoginja, a dva puta ravnatelj, to je sve – upozorila je majka, no rečeno joj je da ravnatelj ne može stalno biti u učionici, niti se mogu postaviti kamere.

Kako bi utvrdili navode roditelja prema kojima Sekula godinama loše uči djecu, u školi su učenici petih razreda prije nekoliko dana bili podvrgnuti testovima iz matematike i hrvatskog jezika.

– Pokazali su prosječno znanje, ništa osobito loše – izvijestio je ravnatelj.

– Proveli smo i anketu među učenicima, vidjet ćemo što su napisali. Činjenica je jedna: Anka Sekula mora doći natrag u školu – zaključio je ravnatelj.

„A kakvi su drugi nastavnici?“

Na sastanak roditelja sa ravnateljem došao je i mještanin Debeljaka Milan Torbarina, koji je insistirao da se Anku Sekulu pusti na miru.

– Gospođe majke bi na silu htjele objesiti učiteljicu. Da su išta bistrije, mogle bi shvatiti da ona nije loša, odgojila je inženjere, doktore… A kakvi su drugi nastavnici? Pustimo je na miru, ovo je sramota za školu i za Debeljak, da grupica nahuškanih roditelja diže pobunu ni zbog čega. Treba se riješiti tih roditelja, a ne učiteljice – zaključio je Torbarina.

Izvor: Slobodna Dalmacija