fbpx

SAD: Assad mora uništiti kemijsko oružje, nećemo dozvoliti odugovlačenje

Sad neće dozvoliti taktiku odugovlačenja oko pitanja Sirije. Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf izjavila je kako će Amerika biti oprezna u vezi s procesom traganja za najboljim rješenjem za Siriju.

Kako prenosi Agencija Anadolija, na konferenciji za novinare u Washingtonu istaknula je da razgovori sa Rusijom traju i da uz “zdravu dozu skepticizma”, SAD ostaje privržen postizanju diplomatskog rješenja. “Posljednjih dana vidimo više znakova kod Rusa da su ozbiljni, nego što smo ih vidjeli u posljednje dvije godine”, rekla je Harf.

Naglašava kako je najbitnije da sirijski režim pokaže kako će kemijsko oružje biti uništeno dodavši, da nije dovoljno “samo potpisati nekakav papir”. Istaknula je kako se do sadašnjih dogovora u vezi sa Sirijom stiglo tek nakon ozbiljne američke prijetnje vojnim napadom na sirijski režim Bashara al-Assada. “Ne postavljamo precizan vremenski rok, ali želimo kredibilan i ozbiljan plan i onda ćemo nastaviti dalje”, rekla je Harf.

S druge strane, glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon jučer je izjavio kako vjeruje da je u Siriji korišteno kemijsko oružje. Naveo je kako će konačni rezultati nakon svih detaljnih ispitivanja u laboratorijima vjerojatno pokazati da je u predgrađu Damaska 21. kolovoza korišteno smrtonosno kemijsko oružje, što je dovelo do smrti više do tisuću osoba, među kojima je bio velik broj žena i djece. Prema posljednjim podacima, izvještaj UN-a bi trebao biti objavljen narednog tjedna.

Izvor: Index.hr