fbpx

SAD i Rusija nakon tri dana postigli dogovor o Siriji: Rok za dostavljanje podataka o kemijskom oružju tjedan dana

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je kako su SAD i Rusija na pregovorima u Švicarskoj postigli dogovor koji bi, bude li u potpunosti proveden, trebao značiti eliminaciju kemijskog oružja iz Sirije.

Kerry je nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istaknuo kako svijet sad očekuje da će režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ispuniti svoje obećanje.

Američki državni tajnik je naveo kako postignuti dogovor sadrži plan od šest točaka prema kojem je predviđeno nadgledanje kemijskog oružja u Siriji od strane međunarodnih stručnjaka te uništenje istog. Inspektori bi na teren trebali izaći do studenog ove godine, a Sirija tijekom narednog tjedna treba dostaviti sve informacije o oružju.

“SAD i Rusija su odlučne u naumu eliminacije kemijskog oružja iz Sirije. Sirija u roku tjedan dana mora dostaviti sveobuhvatan popis svojih zaliha kemijskog oružja”, rekao je Kerry.

Rusi od SAD-a tražili prestanak prijetnji vojnim akcijama

Pregovori o Siriji koje su Ženevi vodili američki državni tajnik John Kerry i ruski inoministar Sergej Lavrov ušli su danas u treći dan. Zapelo je na ruskom inzistiranju da se iz rezolucije izbaci svaka prijetnja vojnom akcijom.

Diplomatski izvori s obje strane ranije jutros su otkrili kako je “SAD na korak do toga da od prijetnje vojnim udarom odustanu”, dok se istovremeno dogovaraju tehnički detalji razoružanja režima Bašara al Assada.

Čeka se izvješće UN-a

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon izjavio je sinoć da će izvješće stručnog tima biti uskoro gotovo. “Naš tim će uskoro predstaviti izvješće, ali vjerujem da će ono bez dvojbe pokazati da je kemijsko oružje korišteno”, kazao je Ban Ki-Moon i dodao da UN ne može učiniti ništa po pitanju brojnih zahtjeva da Bashar al-Assad odstupi s dužnosti. “Vjerujem da je odgovoran za stravičan napad i da će za to odgovarati, jednom kad sve ovo završi”, zaključio je glavni tajnik.

Sirijska oporba najavila je da će danas imenovati privremenog premijera kako bi postala vjerodostojnija pred međunarodnom zajednicom. To bi trebao biti neovisni islamist Ahmad Tumeh.

Hague, Kerry i Fabius u ponedjeljak o sirijskoj krizi

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague primit će u ponedjeljak u Londonu američkog državnog tajnika Johna Kerryja i francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa. Kako prenosi agencija Anadolija, prema raspoloživim informacijama, Hague će sa Kerryjem i Fabiusom razgovarati o ruskom prijedlogu za kemijsko oružje u Siriji.

Na sastanku će biti riječi i o izvještaju Ujedinjenih naroda (UN) vezano za korištenje kemijskog oružja u Siriji 21. kolovoza ove godine.

Izvor: Index.hr