fbpx

Simfonija klapskih glasova u Donatu

U crkvi Svetog Donata večeras se održava 3. Smotra klapa “O mili Zadre moj”. Nastupa 12 klapa.

Cilj ove glazbene manifestacije je očuvanje i promocija klapskog pjevanja kao naše jedinstvene kulturne vrijednosti te okupljanje klapskih pjevača u jedinstvenom prostoru koji će bez dodatnog ozvučenja pokazati sve svoje glasovne mogućnosti. Organizator je Udruga Zadarske klape. Početak smotre je u 21 sat.

Većinu ovih klapa, skoro pa i svi, nastupaju samo a capella. Ja bi pozvao sve ljubitelje klapske pjesme da dođu jer jednostavno neke klape su stvarno napravile izvanredne rezultate vrijedi da ih se dođe poslušati da se vidi da se u Zadru isto piva dobro- kaže Marko Žorž iz Udruge Zadarske klape.

Muške klape:

Bibinje (Bibinje) – djeluje od 1984.g, i nasljednici su prve bibinjske klape Fortuna. U nešto novijem sastavu djeluju 3 godine..I sudjeluju na mnogim klapskim manifestacijama, Festivalu klapa u Omišu kao I u Opatiji na festivalu klapa gdje su po prvom dolasku osvojili 1. mjesto publike.

Kalelarga (Zadar) osnovana je krajem 2012.god. Za sada se mogu pohvaliti plasmanom u izlučne večeri ovogodišnjeg Omiškog te uspješnim nastupom na Festivalu klapa Školjka 2013. u Pakoštanima gdje su osvojili zlatnu plaketu. Svi članovi klape Kalelarga bivši su članovi klape Kadena, s kojom su također nastupali na velikom broju smotri i natjecanja i održali čitav niz samostalnih koncerata.

Munita (Zadar) osnovana je i započela s radom u siječnju 2013. Klapa broji pet članova, što ujedno govori i o njenim glazbenim preferencijama – moglo bi ih se sažeti u tri riječi: izvornost, harmonija i ljubav, a svi su njeni članovi pjevači s višegodišnjim klapskim iskustvom u različitim drugim klapama. U kratko su vrijeme svog djelovanja ostvarili veliki broj nastupa, od kojih posebno izdvajaju smotre u Senju i Bibinjama, kao i gostovanje na slavljenickom koncertu klape Neverin.

Kožino (Kožino) osnovana je 2003.godine, njeguje izvorni ‘a capella’ način pjevanja dalmatinskih narodnih i skladanih pjesama. Klapa je na festivalu “Zlatna školjka” u Pakoštanima nagrađivana brončanim i srebrnim odličjem., a na ovogodišnjoj Školjci nastup klape Kožino nagrađen je zlatnom školjkom, te je od strane stručnog povjerenstva ocijenjen najboljim, te klapa osvaja Grand Prix festivala. Klapa Kožino je svojim nastupom imala čast otvoriti ovogodišnji Omiški festival klapske pjesme. Na ovogodišnjoj večeri novih skladbi FDK Omiš 2013. maestro Igor Brešan nagrađen je srebrnom plaketom kao autor stihova i glazbe za skladbu ‘Ljudski je grešan biti’, a u izvedbi klape Kožino. Iako su prošle godine bili tek debitanti omiškog festivala i osvojili prvo mjesto na debitantskoj večeri, ove su godine osvojili srebrni štit- drugo mjesto strucnog ocjenjivackog suda i srebrni leut – drugo mjesto publike.

Sukošan (Sukošan) osnovana je 2010. godine u novom sastavu. Njeguju izvornu dalmatinsku a capella pismu, a najveće priznanje za dosadašnji rad je na Festivalu „Školjka“ u Pakoštanima 2012. godine, gdje su osvojili srebrnu plaketu. Inače muške klape u Sukošanu imaju tradiciju dugu skoro 40 godina, od prve klape „Zlatna luka“ pa do današnjeg dana i sadašnje muške klape „Sukošan“, koja održava tradiciju i način pjevanja njihovih prethodnika.

Ženske klape:

Karmel (Turanj) osnovana je 2008. godine, a ime je dobila po zaštitnici mjesta Gospi od Karmela. Djelovanje klape usmjereno je ka očuvanju izvornih, tradicionalnih dalmatinskih pjesama. Kvalitetu rada klapa je potvrdila na Festivalu klapa „Školjka“ i Festivalu klapa u Omišu gdje se ove godine plasirala na finalnu večer ženskih klapa. Članice klape su organizatorice sad već tradicionalnog susreta klapa na području Zadarske županije – Večeri klapske pisme “Kamena Dalmacija“.

Luna (Kožino)osnovana je prije godinu dana. Ovu skupinu žena, povezala je ljubav prema druženju i dalmatinskoj klapskoj pismi što je iznjedrilo susret klapa „Pisma iz starih dvora“ “ u Kožinu. Uz tradicionalni klapski izričaj, posebna je i po tome sto njeguje i sakralni program te sudjeluje i na raznim crkvenim događanjima.

Libar (Privlaka) djeluje od 2006. godine . Redovit je sudionik Omiškog Festivala pa tako i ove godine. 2007.g. klapa je na Omiškom Festivalu u Bolu na Braču u večeri debitanata osvojila 1.nagradu publike. 2009. godine klapa je izdala svoj prvi album pod nazivom „Libar od života“, 2010.g. na 12. Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima osvojila 3. Nagradu publike sa svojom autorskom pjesmom pod nazivom „Da“. Na Festivalu Školjka u Pakoštanima sudjeluje svaku godinu i dosada je osvojila dvije bronce i dva srebra . Organizator je sedam susreta klapa u svom mjestu pod nazivom „PISMA NA KOLIŠTU“ .

Uzorita (Sukošan) djeluje pri KUD-u Zlatna luka Sukošan već 9 godina. Iza njih su nastupi na izlučnim večerima u Omišu kao i na festivalu klapa „Školjka“ u Pakoštanima. Prije 3 godine klapa je izdala i CD pod nazivom „Misečina“. U Sukošanu organiziraju susret klapa pod nazivom „Ispod Kampanela“. Primjer su kako ljubav prema klapi i klapskoj pismi, a nadasve klapskom druženju odoljeva svim „ slatkim problemima“ženskih klapa.

Peružini (Pag) nosi naziv po ogrlici s paške narodne nošnje. U ovom sastavu djeluje već 3 godine. Kroz to razdoblje uslijedili su mnogi nastupi na smotrama klapa te na Festivalu klapa u Omišu. Izdale su svoj prvi nosač zvuka pod nazivom “Tila bi…” i održale samostalni koncert povodom promocije.

Kondura (Zadar) osnovana je 2006. godine. Klapu su u početku sačinjavale samo studentice Odsjeka za francuski jezik i književnost, a studentski duh klape očuvan je i do danas, iako je u proteklih sedam godina više puta kadrovski osvježena. Klapa je 2008. godine pobijedila na debitantskoj večeri Festivala dalmatinskih klapa Omiš, a 2009. osvojila je zlatnu plaketu na festivalu Školjka u Pakoštanima.

Kapric (Zadar) osnovana je u rujnu 2011. godine u Zadru, s ciljem promicanja dalmatinskog tradicionalnog klapskog izričaja; u autorskim skladbama, obradama popularnih skladbi, ali posebice u narodnim napjevima. Sve članice klape imaju prijašnje glazbeno iskustvo i/ili obrazovanje, što je dobra podloga za rast i razvoj klape. 2012. godine klapa je sudjelovala na večeri debitantskih klapa Omiškog festivala u Bolu na otoku Braču te na međunarodnom natjecanju zborova u Petrinji na kojem je u kategoriji folklorne glazbe osvojila srebro. Ove godine okitile su se srebrnim leutom Omiškog festivala.

 Izvor: HRT Zadar