fbpx

Sudac u Zemuniku: Rat je nažalost još uvijek prisutan u glavama mnogih

U vojarni Zemunik jučer je svečano proslavljena 15. obljetnica Kapelanije sv. Gabrijela. Ispred kapele koja se nalazi u sklopu vojarne svetu misu predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, dok je propovijed prepustio velečasnom Zlatku Sudcu koji je posljednja tri dana u zemuničkoj vojarni predvodio duhovnu obnovu.

Velečasni Sudac u svojoj propovijedi upitao se koliko zapravo poznajemo dubine ljudskog srca.

– Znamo se dičiti da znamo puno toga o čovjeku, o svemiru, o znanosti, tehnologiji. Ma gdje nam je kraj u tom našem znanju?! A kad se malo bolje zagledamo u dušu, vidimo da o čovjeku zapravo vrlo malo znamo. Čovjek koji za sebe tvrdi da je vjernik upitao je tako drugog koji se tek obratio, što to on zna o Isusu kojemu se obratio. Pitao ga je tako gdje je Isus rođen, koliko je imao apostola i slično, no obraćenik nije znao odgovoriti. Premalo znaš o nekomu za koga tvrdiš da si mu se obratio, reče mu. Prije par godina bio sam ovisnik, moj dom se raspadao, obitelj me napustila. Sada više nisam ovisnik, a moj dom sad je sretan, odgovorio mu je obraćenik. To znači biti preobražen zbog Isusa kojeg poznajemo. Nijedna institucija ni država ne mogu naprijed ako ljudska srca to ne žele.

– Domovinski rat sam prošao i još ga prolazim u radu s invalidima i njihovim obiteljima. Rat je nažalost još uvijek prisutan u glavama mnogih. Nek vam Bog blagoslovi svaku stopu i nek nas sve skupa sačuva. Danas smo ovdje mi, a sutra već neki drugi, jer zemlja ostaje živima, a ne mrtvima, zaključio je svoju propovijed vlč. Zlatko Sudac jučer u vojarni Zemunik.

 Izvor: Zadarski list