fbpx

TAJNI DOKUMENTI CIA-e “Tuđman je natjerao Hrvate u BiH da pristanu na Federaciju”

Strahujući od muslimanske dominacije Hrvati su nevoljko pristali na formiranje Federacije BiH i potpisali Washingtonski sporazum pod snažnim pritiskom tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, čiji je glavni cilj bio uspostavljanje pune kontrole nad Krajinom, zbog čega mu je bila potrebna suradnja sa muslimanima, piše banjalučki “Glas Srpske”.

Što se sve događalo u vrijeme formiranja Federacije BiH i prekida međusobnih sukoba opisano je u tajnim dokumentima CIA-e od 22. studenoga 1994. godine s kojih je nedavno skinuta oznaka ‘povjerljivo’.

Iako su Hrvati bili orijentirani na očuvanje autonomije teritorija kojega su kontrolirali i njegovo pripajanje Hrvatskoj, morali su popustiti pod pritiskom službenog Zagreba, ali i pritiskom muslimanskih snaga.

– Hrvati ne žele živjeti u državi u kojoj dominiraju muslimani iz straha da će njihov identitet biti ugrožen. Hrvati u Hercegovini još veruju da je njihova budućnost vezana za domovinu Hrvatsku, zbog čega imaju jak interes za konfederaciju sa Hrvatskom. Hrvati, naročito oni u utjecajnoj nacionalističkoj stranci HDZ, ne vide mnogo prednosti u formiranju FBiH. Oni su potpisali Washingtonski sporazum pod velikim pritiskom Franje Tuđmana te kako bi zaustavili svoje gubitke u ratu sa muslimanima – navodi se u dokumentu CIA.

Muslimanska strana, predvođena Alijom Izetbegovićem, i Tuđman bili su glavni zagovornici formiranja FBiH, a u dokumentu CIA opisani su njihovi motivi.

– Muslimanska vlada želi više oružja kako bi se koncentrirala na vojne akcije protiv Srba, ali ga može dobiti samo u dosluhu sa Hrvatskom i Hrvatima u BiH. Sa druge strane, Tuđman nastavlja političku i vojnu saradnju sa RBiH kako bi mogao ostvariti kontrolu nad Krajinom”, ističe se u dokumentu.

Izvor: Jutarnji list