fbpx

Tko će gdje sjediti u gradskom vijeću?

Tko će gdje sjediti – pitanje je kojim je počela prva radna sjednica zadarskog Gradskog vijeća nakon lokalnih izbora u svibnju.

Predsjednik vijeća Živko Kolega odmah je odredio stanku za dogovor predstavnika klubova vijećnika zbog rasporeda sjedenja u velikoj vijećnici. Nakon 20minutne stanke dogovoreno je da vijećnici s liste vladajuće koalicije sjede lijevo, a oporba desno, dok je Akcija mladih i Lista Rena Sinovčića dobila mjesta u petom i šestom redu. Predsjednik vijeća Živko Kolega najavio je kako će građani uskoro tijek sjednice moći pratiti u živo, prijenos će biti organiziran možda već za iduću sjednicu.

Inače, gradsko vijeće danas bi trebalo odobriti konačne izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja bivše vojarne Franka Lisice.

Grad Zadar ostvaruje preduvjete za realizaciju najvećeg gradskog znanstveno-kulturnog projekta: izgradnju Novog kampusa Sveučilišta. Temelj izmjena je idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje Sveučilišne knjižnice. Sveučilištu su podsjećamo, odobrena sredstva za izgradnju prve faze Novog kampusa i multimedijalnog centra s knjižnicom, i to iz strukturnih fondova i kredita Europske investicijske banke. Manjim izmjenama urbanističkog plana vijećnici bi trebali odobriti prenamjenu pojedinih objekata unutar kampusa. Knjižnica će zauzimati 18 tisuća metara četvornih, a funkcionirala bi unutar sveučilišnog Centra novih tehnologija. Zadarska županija je taj Centar nominirala prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova kao jedan od četiri razvojna projekta od gospodarskog značaja za regiju.

Na dnevnom redu sjednice je i izrada Urbanističkog plana uređenja zone Višnjik, gdje bi iznad bivših terena tvornice Bagat, u ulici Nikole Tesle, mogla uskoro niknuti nova stambena zgrada. Izrada plana je preduvjet za komunalno uređenje stambene zone manje gustoće, navodi se u prijedlogu, a sve troškove izrade UPU-a snosit će tvrtka SIGMA CENTAR d.o.o. iz Zagreba koje je iskazala zanimanje za ulaganje u tu gradsku zonu.

Vijećnici će odlučivati i o sredstvima za funkcioniranje stranaka. Podsjećamo da su vijećnice u ovom poslu bolje plaćene: mjesečna naknada za pojedinu zadarsku vijećnicu iznosi tisuću 503 kune mjesečno, dok će vijećnik dobivati tisuću 367 kuna naknade. HDZ i SDP u novom sazivu imaju po tri vijećnice, HNS dvije te HSP Ante Starčevića jednu. Najavimo još samo kako će jedna od važnijih tema sjednice biti polugodišnje izvršenje gradskog proračuna koji je prema objavljenim materijalima ostvaren u iznosu od 40 posto, a govorit će se i o preoblikovanju NK Zadra.

Izvor: HRT Zadar