fbpx

U Bibinjama više prvaša nego osmaša

Kako ti je biti učiteljica? – upitala je, čim je „uhvatila“ mjesto u prvoj klupi, sedmogodišnja Romea Miljak svoju prvu učiteljicu u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinjama.

– Sjela sam u prvu klupu zato da dobro vidim i da dobro čujem. A hoćemo li danas imati odmor? – pitala je Romea učiteljicu Bernardicu Šindiju, a brojna su pitanja i nedoumice u ponedjeljak sigurno imali prvašići u svim zadarskim školama. U Zadru je u ponedjeljak u školu krenulo 877 prvašića, a u cijeloj županiji ukupno je 1700 učenika prvih razreda, što je 70-ak manje nego lani. U Bibinjama, međutim, broj učenika stalno raste – školu je u lipnju završilo 45 osmaša, a istodobno je upisano 64 učenika u prve razrede.

– Svake godine imamo veći broj upisane djece od broja osmaša koji odlaze. Konkretno, u višim razredima imamo 180 djece, a u nižima 210, dakle porast je konstantan – kaže ravnateljica bibinjske osnovne škole Mirka Sikirić. Školu su stoga morali proširiti i za ovu školsku godinu su nadograđene tri učionice.

– U Bibinjama su aktivni – komentirao je povećanje broja bibinjskih učenika zadarski župan Stipe Zrilić, koji je u ponedjeljak došao prvašićima dati podršku u početku školovanja.

– Ušli ste u novu fazu života, budite ozbiljni i dobri – poručio im je župan Zrilić.

Svaki deseti stanovnik općine Bibinje je osnovnoškolac. Mjesto ima oko 4000 stanovnika, a škola 400 učenika.

Učenička zadruga

– Ravnateljica sam od 1996. godine i zadovoljstvo je pratiti kako škola napreduje, a osobito vidjeti djecu kako u školi žele ostati i nakon završetka nastave, na raznim aktivnostima. Najviše vole „Mobu“, to je učenička zadruga, s posebnim računom, pa proizvodimo i prodajemo naše radove, zarađujemo.

To nisu veliki novci, ali odgoj za poduzetništvo je dobar – kaže ravnateljica Sikirić. Bibinjski osnovnoškolci bave se maslinama posađenima oko škole, proizvode i prodaju ulje, a dobro prodaju i keramiku od koje izrađuju vaze, zdjele, ukrase…

Prvašići će se, kaže Mirka Sikirić, uskoro dobro uklopiti u školsku zadrugu.

Izvor: Slobodna Dalmacija