fbpx

Zadar može postati grad naftnog biznisa

Dugogodišnjeg bivšeg načelnika općine Tkon Danijela Katičina (HNS) nedavno je hrvatska Vlada, na zatvorenoj sjednici, imenovala novim članom Upravnog vijeća Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA).

Gospodine Katičin, kako se diplomirani politolog našao u “naftnom biznisu”? Je li presudila vaša ljubav prema zelenoj energiji ili činjenica da je predsjednik UV HANDA-e Ivo Milatić visoki dužnosnik HNS-a?

– Gospodin Milatić je postao predsjednik HANDA-e kao pomoćnik ministra, dakle po službenoj dužnosti, a ima li to veze s tim što sam i ja član HNS-a, možemo pretpostaviti, ali ne možemo tvrditi. HANDA ima zadatak u svakom trenutku osigurati dovoljne naftne rezerve, a koje sve zadaće pritom još obavlja, iskreno, još uvijek ne znam, jer još nisam bio ni na jednoj sjednici. Istina, ja nemam stručna znanja o nafti, ali znam nešto o upravljanju, a zadatak UV-a je da provodi nadzor nad planom i programom ravnatelja agencije.

Osobno imam više iskustva s obnovljivim izvorima energije nego naftom, a možda je odlučilo i to što sam prošao radionicu energetskih politika EU-a u Bruxellesu. Trudit ću se kao član UV-a više angažirati na temama zaštite okoliša.

Koliko sam shvatio, vi ste član volonter, dakle ne primate plaću, nego naknadu za članstvo. Koliko vam iznosi naknada i koliko ćete je dugo primati?

– Mislim da naknada mjesečno iznosi oko tisuću kuna, točno ne znam, jer još nisam ništa dobio. Ja sam jedan od pet članova UV-a koji se bira na mandat od četiri godine. Članove imenuje i razrješava Vlada RH, tako da s dolaskom nove garniture na vlast najčešće odlaze stari članovi sličnih upravnih vijeća u državnim agencijama. E sad, što će Zadar imati od toga što sam ja u naftnoj agenciji? Teško mi je za sada išta reći. Zadar nema svoj “naftni biznis”, niti su na ovom području planirane neke velike naftne rezerve, ali ako u sklopu nove luke u Gaženici bude riječi o proširenju spremišnih kapaciteta, obnovi željeznice i drugim planovima, moguće je da i mi budemo uključeni. Izgubili ste vlast u Tkonu nakon 16 godina.

Što sad radite kada više niste načelnik, čime se bavite?

Upravo ste me prekinuli u pripremanju ispita. U srijedu polažem dva ispita od kojih sam jedan pripremio odlično, a do sredine studenoga trebao bi sve očistiti i predati završni rad. Izgleda kao nemoguća misija, ali može se. Riječ je inače o upisanom, ali nikad završenom, trogodišnjem specijalističkom studiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu pod nazivom Lokalna demokracija i razvoj. Znam što ćete reći, još jedna školovana budala, ali takva su znanja nama upravo potrebna. Smatram da je u Hrvatskoj veći problem deficit sustava negoli deficit stručnjaka.

Izvor: Slobodna Dalmacija