fbpx

Zadarska policija apelira da se zamijene stare osobne iskaznice

Na šalteru za izdavanje novih osobnih iskaznica ovih je dana pravu paniku izazvala glasina da će policija kažnjavati iznosom od tri tisuće kuna sve koji ne produlje osobnu iskaznicu u roku od 15 dana od isteka roka valjanosti.

Ionako velike gužve, zbog te su se informacije još više pojačale, pa je u utorak i srijedu šaltere Policijske uprave zaposjelo po tristo građana odjednom. Ipak, nitko neće biti kažnjen, doznali smo u Policiji.

– Mi to ne radimo, ne kažnjavamo građane, odnosno toleriramo i onima koji dođu po novu iskaznicu nakon roka od 15 dana od isteka stare. Nećemo kažnjavati građane, ali ipak apeliramo da zamijene stare iskaznice u propisnom roku, jer mogu imati problema ako se budu služili iskaznicama nakon isteka roka valjanosti – kazao je glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan.

Rok od 15 dana

Naime, kako pojašnjavaju u MUP-u, prekršajni postupak neće se pokretati protiv osobe kada podnosi zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice bez obzira što je rok valjanosti prethodne protekao više od 15 dana. Prema Zakonu o osobnoj iskaznici koji je stupio na snagu 8. lipnja ove godine, osoba će se kazniti ako se utvrdi da se koristila osobnom kojoj je istekao rok valjanosti.

– U slučaju isteka valjanosti osoba je dužna u roku od 15 dana od dana isteka valjanosti osobne iskaznice podnijeti zahtjev za izdavanje nove. Prema tome, prekršajni postupak pokreće se protiv osobe kada se utvrdi da se služi osobnom iskaznicom iako joj je istekao rok – navode u MUP-u.

U prosjeku se za predaju zahtjeva na zadarskom šalteru za izdavanje osobnih iskaznica čeka najmanje jedan sat, pa čak i do dva ili tri sata.

– Stara osobna iskaznica mi je istekla prije petnaestak dana. Kada sam vidio informaciju da će se to kažnjavati velikim novčanim kaznama, odmah sam pohitao napraviti novu. Čekao sam oko jedan sat i sretan sam što nisam morao platiti kaznu. Nikad se ne zna – kazao je jedan Zadranin.

Prije predaje zahtjeva na jednom od tri šaltera koji rade s osobnim iskaznicama, pri čemu se uzima i digitalni otisak kažiprsta desne ruke, potrebno je napraviti fotografiju za osobnu iskaznicu (oko 50 kuna) i uplatiti u državni proračun nešto manje od 50 kuna.

Uplatnice s brojem žiroračuna i pozivom na broj nalaze se na šalteru Policijske uprave, a uplatnica se može platiti na šalteru OTP banke u samoj Policijskoj upravi.

Izvor: SD