fbpx

Zadarsko jedinstvo propalo na Zračnoj luci

Katica Pupić Bakrač je postala direktorica Zračne luke Zadar s 27 godina i trenutno je jedina osoba koja zna zbog čega se nakon 14 godina upustila u unaprijed izgubljenu bitku s neobičnim “savezničkim snagama” sastavljenim od ministra Siniše Hajdaša Dončića i lokalne politike.

Njen jedini logičan motiv može biti spremnost na odlazak, ali je pitanje je li jedini motiv njenih protivnika za očekivanu kadrovsku egzekuciju “nemoralna isplata” bonusa od 195.000 kuna.

Formalno politički nezavisna, Katica Pupić Bakrač je poštivala zakon i još uvijek važeću odluku Vlade, isplatom bonusa nije počinjeno nikakvo kazneno djelo, pa je preostao samo udar na moralnost tog postupka u kojemu je Hajdaš Dončić navodno prepoznao “ekonomski terorizam”.

Nemoralnost se dokazivala klasičnom “preusmjerenom demagogijom” po kojoj državni direktori ne zaslužuju novčanu nagradu sve dok država i narod grcaju u krizi, direktoricu se, pod naletom iznenadnog virusa “samoupravne uravnilovke”, prozivalo čak i za to što novac nije podijelila s radnicima kao direktor nekakvog hotela na Rabu.

Pritom se prešućuje da su radnici rapskog hotela podjelu bonusa izborili kolektivnim ugovorom, a ne zahvaljujući “robinhudovskoj” inspiraciji svog direktora. A iz razgovora s nekima od 80-ak radnika Zračne luke lako je saznati da ogromna većina njih podržava direktoricu zato što su, među ostalim, dobivali najmanje 14 plaća godišnje!

E, sad, zašto bi nešto što je zakonito ujedno bilo i nemoralno i, ako je tako, tko je onda za to kriv: onaj tko je donio nemoralne zakone i lanjsku odluku o isplati ili onaj tko je to provodio?

Čini se apsurdnim vjerovati kako Hajdaš Dončić misli da smo tek ove godine ušli u krizu zbog koje je isplata bonusa odjednom postala nemoralna: građani ove zemlje trpe krizu već godinama, a osjećali su je i lani kada je Vlada donijela, po Hajdaš Dončićevoj interpretaciji, nemoralnu odluku iz koje je niknuo “ekonomski terorizam”!

Pritom je, njegov nadređeni, premijer Milanović, nedavno zakenjkao kako je teško u državna poduzeća privući sposobne menadžere jer su im plaće – male!

Posve je sigurno da KPB nije najuspješniji državni direktorski anđeo kojemu su samo zbog tvorničke greške otpala krila, ali je jednako tako evidentno da u proteklih 14 godina ni država, ni Grad Zadar, ni Zadarska županija, ni Općina Zemunik, kao suvlasnici Zračne luke, nisu doveli u pitanje njen rad. Nije valjda da je dosada bila savršena?!

Čak i sada se svi oni kunu da je Zračna luka projekt od ogromnog interesa i za Zadar i za Hrvatsku, ali, osim ministra, preostale tri četvrtine vlasnika šute. Zašto i znači li to da podržavaju smjenu na čelu “važnog projekta”?

Gradonačelnik Božidar Kalmeta je pred koji dan pozvao opoziciju na opće jedinstvo kada su interesi Zadra u pitanju. Ako je Zračna luka interes Zadra, onda je prva mogućnost za iskazivanje lokalnog jedinstva propala.

Bez HDZ-a, KPB nikada ne bi bila direktorica, imala je sjajan suradnički odnos s županima Prtenjačom i Zrilićem, a stranka nikada nije problematizirala njen rad, pa nije za očekivati da će prljavo rublje iz Zračne luke početi iznositi sada jer ih se uvijek može zapitati “gdje ste bili proteklih 14 godina”.

Da je taj isti ministar Hajdaš Dončić opet počeo mijenjati stolice i njihove trenutne vlasnike u Upravnom vijeću Lučke uprave i da je najavio da će u Gaženicu biti ugrađeno nekoliko kubika betona manje, HDZ bi odgovorio organizirano i žestoko.

Sada je Kalmetin poziv na “jedinstvo” propustio najprije HDZ koji je imao priliku pokazati političku širinu makar se javno propitkujući za sudbinu direktorice čiji je suprug Marko Pupić Bakrač u međuvremenu postao jedan od žestokih neprijatelja HDZ-a.

Od “jedinstva” s HDZ-om je pobjegla i opozicija koja, kao ni HDZ, nikada nije javno sumnjala u rad direktorice KPB, pa ni u vrijeme kada je u ulozi većinskog vlasnika Zračne luke koalicijska Vlada.

Opozicija šuti i sada, kada su, pod cijenu ulaska u sukob s “vlastitim ministrom”, mogli pokazati da im je stalo do svega što se događa u Zračnoj luci. Sudbina tog poduzeća je daleko važnija od činjenice da Marko Pupić Bakrač podjednako tuče i po zadarskoj opoziciji optužujući je za “tihu koaliciju” s HDZ-om.

Sva ta larma oko (ne)moralnosti legalne isplate bonusa od 195.000 kuna događa se u zemlji čijem bivšem premijeru prijete godine robije, u kojoj se ministri vuku po optuženičkim klupama, a direktore se istražuje jer su državne tvrtke opteretili milijardama duga, a sebi uzeli milijunske otpremnine.

I u gradu čije komunalno poduzeće ima višemilijunske dugove i čiji će direktor uskoro biti zamijenjen, vjerojatno bez navođenja pravih razloga za tu smjenu, ali i bez da je itko zucnuo o (ne)moralnosti njegove plaće od 10.000 kuna.

Suprugov politički angažman

Onaj tko odlučuje o sudbini direktorice Katice Pupić Bakrač morao bi odvojiti njen rad i (ne)sposobnost od političkog angažmana njenog supruga, a onaj tko je njen suprug morao bi svoj politički angažman udaljiti od optužbe da vlastiti politički angažman pretvara u “obiteljski biznis”.

Za srijedu je najavljena konferencija za novinare na kojoj će Akcija mladih progovoriti o “političkoj pozadini događanja u zadarskoj Zračnoj luci”, a javnosti će se obratiti gradski vijećnici Ante Rubeša i Marko Pupić Bakrač, suprug direktorice Zračne luke.

 Izvor: Slobodna Dalmacija