fbpx

Zadrani neće platiti kazne

Uplašeni najavljenim novčanim kaznama ako ne promjene osobne iskaznice i u Zadru su građani pohitali na policiju promijeniti svoje dokumente.

Ponukani brojnim napisima u medijima da će biti kažnjeni s nekoliko tisuća kuna ako ne naprave nove dokumente i građani Zadra požurili su napraviti nove. Gužve praktički do vrata bile su jutros u zadarskoj policiji.

“Ajme meni, čekam ja uru vremena, i više od ure, najprije čekaš za uplatnice tamo, a poslije moraš ovdje čekati.” kazala je za Radio Zadar gospođa koja je čekala jutros u policiji.

A zakon je slijedeći u slučaju isteka osobne iskaznice, ako nova nije napravljena u roku od 15 dana novčana kazna iznosi od 3 do 4 i pol tisuće kuna. Policija neće inzistirati na kažnjavanju građana a pogotovo ako su došli napraviti osobni dokument nakon isteka roka – potvrdio je glasnogovornik Elis Žodan.

“Nema nikakvog razloga za strah, niti će policija inzistirati na naplatama ovih novčanih kazni. Kazne su inače propisane Zakonom o osobnoj iskaznici, koji je donesen još 2002. godine i s određenim izmjenama vrijedi do dana današnjeg.”

Dodatnim gužvana pridonijeli su i datumi izrade objašnjava glasnogovornik Žodan.

“Najveći razlog je u tome što su se nove osobne iskaznice u ovom formatu u kojem su sada počele izdavati 2003. godine. Tijekom ove godine ističe rok od deset godina do kada vrijede najveći broj tih osobnih iskaznica.”

U policiji su otvorili dodatna dva šaltera na kojima se mogu predati zahtjevi, a također pozivaju građane na strpljenje.

Izvor: HRT Zadar