fbpx

64. godine NP Paklenica

Nacionalni Park Paklenica danas obilježava 64. godinu postojanja. Drugim nacionalnim parkom u Hrvatskoj proglašen još 19. listopada 1949. godine, tek nekoliko mjeseci nakon NP Plitvička jezera.

Ovaj veličanstveni kanjon i okolne planine privlače iz godine u godinu velik broj posjetitelja. Pretprošle, rekordne, godine park je obišlo nešto više od 118 tisuća posjetitelja, a i ove se godine očekuje dobra posjećenost. Ravnatelj parka, Zlatko Marasović, istaknuo je kako je do sada jako puno učinjeno za uređenje parka. Trenutačno najvažniji projekt je uređenje Posjetiteljskog centra.

Jednom Nacionalnom parku u Europi najbitnije je imati Posjetiteljski centar. Već se dugo vremena gradi u kanjonu Velike Paklenice u postojećim bunkerima. Ti bunkeri se prenamjenjuju u posjetiteljski centar. Sad su završeni grubi radovi na tom objektu i mi se nadamo preko sredstava Europske Unije završiti taj objekt do kraja, rekao je Marasović.

Danas je u Starigradu predstavljen i prvi broj časopisa Paklina.

To je zamišljeno da bude kao godišnjak i da se unutra na popularan način prikažu aktivnosti koje provode naše službe u parku, kaže stručni voditelj Gordan Lukač.

Nacionalni park Paklenica dobio je i prvi promidžbeni film.

Snimanje filma je krenulo prije godinu dana a radilo se zapravo kroz cijelu godinu, u etapama, znači prema godišnjim dobima. Mi smo prošli preko, recimo, sto i nešto kilometara pješke, radilo se i danima i noćima, noćima smo snimali zvijezde kroz ovu noviju tehnologiju, to su tzv. time laps-ovi,
snimali smo zvijezde koje se miču preko planine, kaže autor Boris Šeper.

Ime Paklenica najvjerojatnije potječe od smole crnog bora, tzv. „pakline“, koju je lokalno stanovništvo koristilo u narodnoj medicini, za zacjeljivanje rana, potom kao luč za osvjetljenje, te za premazivanje drvenih brodova.

Izvor: HRT Zadar