fbpx

Austrijski istražitelji o aferi HYPO: Poslovanje Hypo banke najveći je kriminalni akt nakon Drugog svjetskog rata!

Austrijski list ističe da se nakon rata u bivšoj Jugoslaviji Hypo banka agresivno širila na tom teritoriju. Novac je ulagala u upitne građevinske projekte i davanje mita, upozorava Standard.

Poslovanje austrijske Hypo Alpe Adria Grupe u jugoistočnoj Europi “najveći je kriminalni akt nakon Drugog svjetskog rata”, upozorio je glavni istražitelj Christian Böhler. Nikada u novijoj povijesti austrijski istražitelji nisu imali obimniji materijal.

– Naš tim od 15 ljudi obradio je 6,5 milijuna elektroničkih dokumenata – kazao je Böhler bečkom listu Standard.

On je upozorio da su austrijski bankari surađivali s “najgorim kriminalcima, visokorangiranim podmitljivim političarima, vojnim licima i tajnim službama”.

– Mali provincijski bankari koji su spetljali konce s takvim ljudima moraju računati na probleme – kazao je glavni istražitelj Böhler.

List Standard ističe da se Hypo banka “prešpekulirala” na Balkanu, nakon čega ju je 2007. kupila bavarska banka BayernLB. No, dubioze su bile prevelike tako da je 2009. od BayernLB-a banku preuzela austrijska država. Austrijskim poreznim obveznicima prijeti plaćanje još nekoliko milijardi eura da bi se spasila Hypo banka, upozorio je Der Standard.

Austrijski list ističe da se nakon rata u bivšoj Jugoslaviji Hypo banka agresivno širila na tom teritoriju. Novac je ulagala u upitne građevinske projekte i davanje mita, upozorava Standard.

Istražitelj Christian Böhler ističe da su dva bivša člana uprave, kojima ne navodi imena, ovu banku pretvorili u “kriminalnu organizaciju” i da je protiv njih podnesena optužnica. Za izvlačenje novca iz banke i osobno bogaćenje šefova Hypo banke koristio se tajni račun u Lihtenštajnu.

– Tamo smo provjerili 1700 imena i računa, od kojih se 300 dovodi u vezu s kriminalom. Lihtenštajn je bio stroj za pranje prljavog novca i sredstvo da se prikrije njegovo kretanje – kazao je istražitelj Christian Böhler.

Izvor: Večernji list