fbpx

Bacamo 4 milijarde kuna !

Danas je svjetski dan hrane. Hrvatska je samo prošle godine uvezla hrane za dvije i pol milijarde dolara. Šokantan je podatak da na godinu, prema nekim procjenama, u Hrvatskoj bacimo hrane vrijedne četiri milijarde kuna. O tome danas u Pregrijavanju Radio Zadra od 10 i 15

Svinjetine uvozimo za 142 milijuna dolara, a mlijeka za 150 milijuna dolara dok domaće farme nezaustavljivo propadaju. Uvoz voća stajao nas je 165 milijuna dolara. U plusu smo samo s ribom, ponajprije tunama, te šećerom, kukuruzom i mandarinama.

Danas je Svjetski dan hrane. Utemeljen je na dvadesetoj konferenciji Organizacije za prehranu i poljoprivredu u studenome 1979. godine. Ove godine fokus Svjetskog dan hrane je Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane. Hrvatska agencija za hranu tim povodom u Osijeku organizira skup na kojem će biti govora i o Stanju ekološke i integrirane poljoprivrede u našoj zemlji.

Nažalost u svijetu još uvijek postoji više od 842 milijuna gladnih. Svake godine diljem svijeta, oko 3,1 milijun djece umire od posljedica nedovoljne prehrane. Ukupni broj onih koji godišnje umire od gladi iznosi sedam milijuna.

U Americi se tako baci oko 40 posto hrane u vrijednosti od oko 165 milijarda dolara, a u Europi u smeću godišnje završi oko 89 milijuna tona hrane. U Hrvatskoj se godišnje baci hrane u vrijednosti većoj od četiri milijarde kuna.

 Izvor: HRT Zadar