fbpx

Banke: Ne ostvarujemo neumjereno visoke profite, želimo stručnu raspravu a ne prozivanja

Nakon što je Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila svoje stavove o Prijedlogu Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, u javnosti su uslijedile reakcije u kojima se banke proziva da misle samo na svoje profite te da su u priopćenju iznosile netočne podatke.

Hrvatska udruga banaka priopćila je da želi podsjetiti javnost na poteze koji su, kako tvrde, olakšali situaciju klijentima, te navode pet mjera:
produženje roka otplate kredita,
otplata umanjenog iznosa glavnice (do 50%) u idućih 5 godina,
odgođeno potraživanje uz fiksiranje tečaja CHF-a na 5,8 HRK za 1 CHF u idućih 5 godina,
odgoda otplate kredita (tzv. moratorij) na 6 mjeseci u slučaju gubitka prihoda ili smanjenih prihoda,
a neki su klijenti iskoristili i mogućnost konverzije valute u euro.

Hrvatska udruga banaka nadalje navodi, da je neupitno neistinita i netočna informacija da su banke ostvarile milijarde profita na navodno nezakonito povećanim kamatama.

“Ni prije ni poslije pojave recesije banke nisu nezakonito mijenjale kamatnu stopu. Sve promjene poslije 2009. godine nastale su zbog značajnog povećanja troška financiranja uslijed višestrukog rasta premije rizika zemlje. No, vodeći računa o otplati kredita, banke nisu niti sav trošak skupljeg zaduženja u cijelosti prenijele na svoje klijente. Čak i danas kada je CDS Hrvatske ponovo u rastu, kamatne stope na kredite građanima uglavnom ostaju na razinama prije krize. Prema ovih dana objavljenoj analizi Hrvatske narodne banke (HNB), kamate su se vratile na pretkriznu razinu”, navodi se u priopćenju HUB-a.

Banke demantiraju i da ostvaruju neumjereno visoke profite te da je povrat na kapital (ROE) hrvatskih banaka već je više od 5 godina ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Europe.

Trenutni povrat od 3,5 % daleko je ispod cijene po kojoj se država zadužuje, što je dugoročno neodrživo i ne pomaže razvoju gospodarstva ni oporavku državnih financija, tvrde u HUB-u.

“Nitko odgovoran sasvim sigurno ne želi ishitrenim potezima onesposobiti banke da nastave podržavati državu, gospodarstvo i građane te se iskreno nadamo konstruktivnom nastavku rasprave o svim relevantnim promjenama Zakona”, zaključuje se u priopćenju Hrvatske udruge banaka.

Izvor: Index.hr