fbpx

Banke: Prijedlog zakona o potrošačkom kreditiranju je protuustavan, mnogi su dizali kredite u CHF za luksuzne nekretnine

Izvršni odbor Hrvatske udruge banaka (HUB) na sjednici održanoj u ponedjeljak, 14. listopada 2013., raspravljao je o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, priopćeno je iz HUB-a.

Izvršni odbor HUB-a u svome priopćenju želi upozoriti hrvatsku javnost te nadležna tijela i institucije na ozbiljne manjkavosti konačnog prijedloga Zakona koji je višestruko protivan načelima i odredbama Ustava RH.

U HUB-u smatraju da bi prihvaćanje ovako formuliranog Prijedloga dovelo bi do daljnje eskalacije pravne nesigurnosti, kršenjem načela zabrane retroaktivnosti i ignoriranjem obveze poštivanja sklopljenih ugovora.

Izvršni odbor HUB-a apelira da se Prijedlog odbaci iz sljedećih razloga:

– konačni prijedlog zakona ne poštuje ustavno načelo trodiobe vlasti,
– prijedlogom se “de facto” devalvira Zakon o obaveznim odnosima i postojeći Zakon o potrošačkom kreditiranju,
– bez ustavnopravnog opravdanja retroaktivno se intervenira u sklopljene ugovore,
– bez ustavnopravnog opravdanja Prijedlog ograničava poduzetničku slobodu,
članak 11a st.5 višestruko je diskriminatoran – stavlja u nejednak položaj štediše (kreditore) i dužnike,
– prijedlog diskriminira ne samo zajmoprimce u jednoj valuti u odnosu na zajmoprimce u drugim valutama, nego stavlja u nejednak položaj i dužnike u istoj valuti, ovisno o slučajnim okolnostima u vrijeme sklapanja ugovora o kreditu
– prijedlog je neprovediv i to na način da teret neprovedivosti pod prijetnjom prekršajnih sankcija stavlja samo jednoj ugovornoj strani, kreditoru, što je samo najzornija ilustracija višestruke neustavnosti Prijedloga,
– ograničavanje kamatnih stopa suprotno je praksi EU i preporukama EK te vodi do nestanka određenih kreditnih proizvoda i posljedično – dio populacije potiskuje na sivo tržište.

Izvršni odbor Hrvatske udruge banaka želi naglasiti i da se u Obrazloženju prijedloga izmjena Zakona spominje potreba zaštite najugroženije skupine građana, ali se pri tome ne navodi analiza na temelju koje se takva nakana može utemeljiti, niti pokazuje da predložene izmjene tu svrhu mogu postići, smatra HUB.

Nadalje navode, da prema podacima hrvatskih kreditnih institucija postoje ogromne razlike u strukturi osoba zaduženih u valuti na koju bi se ovakav prijedlog odnosio (CHF) i onih koji doista jesu socijalno ugroženi. Mnogi dužnici u CHF su kupovali apartmane za iznajmljivanje, ili luksuzne nekretnine za stanovanje i ni u kojem slučaju se ne mogu smatrati socijalno ugroženima.

Stoga, predložena masivna prinudna redistribucija financijske imovine u korist jedne skupine građana, manjine korisnika kredita, koja se zadužila u CHF, a ne u kuni ili EUR-u, ne samo što je protuustavna i diskriminatorna, nego ne može biti općenito opravdana ni u kontekstu vođenja socijalne politike, smatraju u HUB-u.

Izvor: Index.hr