fbpx

Cijepljenje – DA ili NE ?

Zašto oko cijepljenja i cjepiva postoji toliko prijepora? Koliko su učinkovita, a u kojoj mjeri štetna? Što kažu stručnjaci, a što roditelji? Prema nedavnim medijskim napisima Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja u proteklih je devet mjeseci primila 143 prijave liječnika u kojima su roditelji pismenom izjavom odbili da im dijete bude cijepljeno prema kalendaru cijepljenja.

Hrvatski epidemiolozi zadovoljni su postignutim programom cijepljenja u nas, kao i rezultatima cijepljenja koja su u Hrvatskoj iskorijenila dječju paralizu i difteriju, a ospice i rubeolu svela na minimum. Ipak, sve se više liječnika susreće s trendom odbijanja cijepljenja. Pad interesa za cijepljenjem najviše je uočen u broju cijepljenih protiv gripe . Najviše ipak zabrinjava roditeljsko odbijanje cijepljenja kada su u pitanju njihova djeca. Prema nedavnim medijskim napisima Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja u proteklih je devet mjeseci primila 143 prijave liječnika u kojima su roditelji pismenom izjavom odbili da im dijete bude cijepljeno prema kalendaru cijepljenja.

Zašto oko cijepljenja i cjepiva općenito postoji toliko prijepora, u kojoj su mjeri učinkovita, a u kojoj štetna? Što kažu stručnjaci, a što roditelji?

Potencijalna korist nasuprot štetnosti cjepiva kontroverzna je i opširna tema o kojoj se u svijetu raspravlja već nekoliko desetljeća.

Posljednjih godina glas aktivista protiv cijepljenja sve je jači za što je posebno zaslužna i sve veća dostupnost informacija preko interneta. Sve je više i roditelja koji traže da sami odluče hoće li ili ne cijepiti svoje dijete.

“Naša borba ide u smjeru da samostalno odlučujemo o svakom zdravstvenom tretmanu kao što nam je to zakonom omogućeno. Jedino cijepljenje tu odskače i ono je obvezno. ” – Tako govori Ivica Matić, jedan od članova buduće splitske udruge “Zdravo dijete”, čiji članovi žele pravo da sami odluče o zdravlju svoga djeteta bez zakonskih prisila.

” Mi ne odbijamo cjepivo. Mi tražimo odgovornost liječnika i nadležnih instanci da potpišu da cjepivo neće imati ni kratkoročne ni neistražene dugoročne posljedice. Medicinska struka ne želi stajati iza toga. “

U Hrvatskoj je cijepljenje djece obavezno i zakonom propisano, te je Hrvatska jedina zemlja u Europi koja novčano kažnjava roditelje koji odbiju cijepiti svoju djecu. Djeca se u Hrvatskoj obavezno cijepe 15 puta protiv različitih zaraznih bolesti, a ukoliko roditelji odbiju cijepiti svoje dijete liječnik ih može prijaviti i Centru za socijalnu skrb.

U većini razvijenih zemalja cijepljenje je još uvijek obavezno međutim postoje iznimke kao što su Njemačka, Austrija, Švicarska i Japan gdje cijepljenje nije zakonom propisano i gdje svaki roditelj sam odlučuje o tome da li želi cijepiti svoju djecu.

Obvezno cijepljenje je nužno jer smo uspjeli u proteklih 30 godina smanjiti pobol od mnogih zaraznih bolesti za preko 90 posto, kaže voditelj Epidemiološke službe zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Alan Medić:

” To su uobičajene nuspojave i one nisu za sada zabrinjavajuće. “

O dugoročnim posljedicama cjepiva Medić kaže :

” Ja ne znam niti jednu takvu posljedicu. Najčešće povezuju cijepljenje s autizmom. Znanstvena istraživanja odbacuju njihovu povezanost. “

Dr. Medić smatra da je važan razgovor s roditeljima kojima treba jasno objasniti sve prednosti cijepljenja ali i moguće rizike.

Tamo gdje ima dima ima i vatre, komentar je na ovu temu biologa i imunologa dr. Srećka Sladoljeva iz Imunološkog zavoda:

” Više nemamo zaraznih bolesti, ali pojavljuje se jedan novi medicinski bauk, to je bauk autoimunih bolesti. Ja jedino znam da su aktivnosti koje pogađaju imunološki sustav agresivna cijepljenja, to su cjepiva koja se daju u špricama. “

Dr. Sladoljev kaže cijepljenju da ali ne i načinu na koji se provodi.

“Jednostavno može se narediti : cjepiva u špricama van ,izvolite provesti cijepljena aerosolom, tabletama, sprejevima, kapima….ali više nemojte špricama ulaziti u organizam. “

S obzirom da se većina medicinske struke službeno još uvijek slaže da su cjepiva korisna i sigurna teško je promijeniti uvjerenja koja imamo sve ovo vrijeme i prikloniti se suprotnim uvjerenjima. no potrebno je pažljivo problematici cijepljenja pristupiti i istražiti jer teško je preuzeti odgovornost za neprocijepljivanje djece, ali ne treba ni roditeljima oduzimati pravo na odluku hoće li svoju djecu cijepiti ili ne.

 Izvor: HRT Zadar